Hlavní obsah

Špatné úvěry španělských bank vyšplhaly na nový rekord

Madrid

Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček v portfoliích španělských komerčních bank v srpnu poprvé překročil hranici 12 procent. Oznámila to v pátek tamní centrální banka. Objem špatných úvěrů se přitom zvyšuje už šest měsíců za sebou. Španělé mají problémy se splácením úvěrů zejména kvůli hospodářské recesi, k níž se přidává vysoká nezaměstnanost.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Bankia patří k největším finančním ústavům ve Španělsku. Ilustrační snímek

Článek

Podíl nesplácených úvěrů v srpnu vystoupil na 12,12 procenta z červencových 11,97 procenta. V roce 2007, tedy před příchodem světové finanční krize, přitom podle agentury AP činil pouhé jedno procento. Celkový objem špatných úvěrů proti červenci stoupl o více než dvě miliardy eur na 180,7 miliardy eur (téměř 4,7 biliónu Kč).

Španělská ekonomika se v uplynulých čtyřech letech po většinu času nacházela v recesi. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku v letošním druhém čtvrtletí dosáhla 26,3 procenta.

Španělská vláda byla kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty. Tím však oslabila ekonomiku a vyvolala protesty veřejnosti.

Vláda tvrdí, že její reformy nyní začínají přinášet ovoce, a předpovídá, že hospodářská recese v letošním roce skončí. Předpokládá se však, že míra nezaměstnanosti ještě řadu let zůstane na mimořádně vysoké úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám