Hlavní obsah

Netušil jsem, zda moji ministři vědí, kdo stojí za Appianem, prohlásil Zeman

– Praha/Nymburk

Prezident Miloš Zeman prý v roce 1999 jako premiér nevěděl, jestli někteří ministři jeho vlády mají informace, kdo stojí za společností Appian, která koupila Mosteckou uhelnou společnost (MUS). S ministry tehdejšího kabinetu o tom nemluvil, řekl ve čtvrtek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

O tom, že někteří členové Zemanovy vlády věděli, že za Appianem stojí Antonín Koláček a jeho společníci, řekl v pondělí právě Koláček.

„Toto tvrzení nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, protože jsem s těmito ministry o tom nemluvil,“ odpověděl na novinářský dotaz Zeman. „Vzhledem k tomu, že jsem v té době byl premiérem – a premiér není totéž, co ministr – mohu pouze konstatovat, že jsem o tom nevěděl,“ dodal prezident.

Koláček, stejně jako jeho někdejší společníci z MUS Petr Kraus, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký a Jiří Diviš byli minulý čtvrtek ve Švýcarsku nepravomocně odsouzeni za praní špinavých peněz a podvody při převzetí MUS. Koláček z nich dostal nejvyšší trest čtyř let a čtyř měsíců vězení.

Appian Group byla ve druhé polovině 90. let prezentována jako skupina zastupující americké investory, jak se později ukázalo fiktivní. Vlastnili ji Koláček a další odsouzení. „My jsme to říkali neveřejně politikům a novinářům. Mnozí to věděli, ale jako hráli s námi tu, dá se říci, hru na kapitalismus,“ řekl v pondělí Koláček. Někteří členové vlády věděli, jak to je, řekl Koláček.

Zeman ve čtvrtek připomněl, že prodej Mostecké uhelné odsouhlasila jeho vláda „naprosto jednomyslně“.

Reklama

Související články

Majetek exmanažera MUS Měkoty zdědí sestra

Miliardový majetek donedávna obviněného bývalého manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Luboše Měkoty, který letos v březnu náhle zemřel na golfu...

Výběr článků

Načítám