Hlavní obsah

USA poslední možný den odvrátily platební neschopnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Kongres odvrátil v noci na čtvrtek středoevropského času platební neschopnost USA. Sněmovna reprezentantů schválila kompromisní zákon o navýšení dluhového stropu a obnovení financování federální vlády, který krátce předtím přijal Senát. Zákon ihned podepsal prezident Barack Obama.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Barack Obama dohodu podepsal ihned poté, co ji schválil Kongres.

Článek

Ve Sněmovně pro návrh nakonec hlasoval dostatečný počet republikánů, kteří mají v této komoře většinu. Pro návrh bylo 285 zákonodárců, proti bylo 144.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: USA poslední možný den odvrátily platební neschopnostVideo: Reuters

Ve stočlenném Senátu prošel kompromisní návrh zhruba dvě hodiny před hlasováním ve Sněmovně reprezentantů hladce, ruku pro něj zvedlo 81 senátorů. To znamená, že ho podpořila i řada republikánů, neboť demokraté se v horní komoře Kongresu opírají o většinu 52 křesel.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Členové Kongresu spěchají k hlasování

Bílý dům nařídil zaměstnancům federální vlády, aby se ve čtvrtek vrátili do práce po 16 dnech, kdy byla většina úřadů uzavřena kvůli sporům v Kongresu o financování státní správy.

„Všichni zaměstnanci, kteří byli na nucené dovolené kvůli nedostatku peněz na provoz vlády, se mohou nyní vrátit do práce. Měli byste otevírat své úřady rychle a spořádaně," uvedla podle agentury Reuters Mathewsová Burwellová.

Federální vládu nepřijetí rozpočtu, kvůli kterému musely omezit svou činnost některé federální úřady a také organizace spravované vládou, jako jsou muzea a národní parky, stálo podle ratingové společnosti Standard & Poor’s 24 miliard dolarů (455 miliard korun), napsala  agentura DPA.

Na začátku roku znovu

Kompromis počítá se zvýšením dluhového limitu, díky kterému zůstane vláda likvidní nejméně do 7. února. Až do 15. ledna pak zajistí také obnovu plného financování vládních aktivit, které je od počátku října pozastaveno.

Prezident Barack Obama v projevu po schválení v Senátu řekl, že nadcházející jednání nebudou lehká, ale že je připraven o řešení diskutovat s kýmkoli. Podle dohody komise se zástupci republikánů a demokratů v polovině prosince předloží návrhy dlouhodobé strategie, jak snížit zadlužení země.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Členové Sněmovny reprezentantů odcházejí po nočním hlasování domů.

Doplnil, že doufá, že další spory nebudou politici řešit v „hodině jedenácté”. Dohoda totiž byla schválena jen několik hodin předtím, než by zemi došly peníze na splácení dluhů.

Varování MMF 

Pokud by Washington kvůli politickému patu nebyl schopen dostát svým finančním závazkům, mělo by to značný dopad na americkou i světovou ekonomiku.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová ocenila kompromisní dohodu v Kongresu, zároveň ale vyzvala Spojené státy k další práci na rozpočtu: „Bude nezbytné rozptýlit nejistotu obklopující fiskální politiku tím, že se dluhový strop navýší dlouhodoběji."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám