Hlavní obsah

Americký Senát odhlasoval zvýšení dluhového stropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Senát oznámil ve středu, tedy den před tím, než USA dojdou vládní finance, že dosáhl dohody o rozpočtu a zvýšení dluhového stropu. V noci na čtvrtek středoevropského času dohodu odhlasoval. Rozhodovat bude ještě Sněmovna, Plán na odvrácení platební neschopnosti by ale i tam měl získat i podporu části opozičních republikánů ve Sněmovně reprezentantů.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský Capitol

Článek

Podle dohody dosažené při jednáních v úterý v noci by se dluhový strop navýšil do 7. února příštího roku. Dohoda má také řešit problém s tím, že kvůli odporu republikánů k reformě zdravotnictví nebyl přijat rozpočet pro stávající fiskální rok. Vláda by měla mít umožněn přístup k penězům do půlky ledna. Naopak prezident Barack Obama ustoupil v některých drobných částech své reformy zdravotnictví. Právě ta je předmětem sporu, republikáni za uvolnění dalších peněz na chod státu požadovali její odklad.

Kompromisní zákon prošel ve stočlenném Senátu hladce, ruku pro něj zvedlo 81 senátorů. To znamená, že ho podpořila i řada republikánů, neboť demokraté se v horní komoře Kongresu opírají o většinu v podobě 52 křesel.  Šéf sněmovny John Boehner přislíbil, že Sněmovna dohodu nezalokuje.

USA hrozí, že pokud nenavýší dluhový strop nad 16,7 biliónu dolarů, upadnou do platební neschopnosti. Ekonomové včetně šéfky Mezinárodního měnového fondu, investoři i politici varovali, že pokud nebude strop navýšen, může to ohrozit světovou ekonomiku a vyvolat další krizi.

Na řadě je Sněmovna

I když ale dohoda překonala rozdíly mezi republikány a demokraty v Senátu, nadále zůstává otázkou, zda se najde dost republikánů, kteří by ji do, či během 17. října ve Sněmovně podpořili.

I po tomto datu ale bude mít vláda ještě dost peněz na plánované platby. Krize by mohla nastat v závěru měsíce, kdy vládě nebudou stačit peníze na splátky úroků z dluhopisů, pokud neodloží jiné platby. Musí také zaplatit zbrojovkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám