Hlavní obsah

Průměrné sazby hypoték v září lehce poklesly

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrné úrokové sazby hypoték se v září mírně snížily na tři procenta oproti srpnové hodnotě 3,01 procenta a drží se už třetí měsíc na tříprocentní hranici. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na trhu s hypotékami se nic neděje, sazby dlouhodobě stagnují, a není zde prostor pro další výrazný pokles. I v dalších měsících lze proto očekávat stagnaci,“ uvedl Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Nejnižší hodnota za dobu sledování ukazatele od roku 2003 byla letos v červnu, kdy dosáhla 2,95 procenta. V porovnání se srpnem stouply v září objemy hypoték přibližně o dvě miliardy na 14,221 miliardy korun. První poprázdninový měsíc nalákal do bank zhruba o tisícovku klientů víc, než tomu bylo v srpnu.

Některé banky v září své bonusové akce ukončily, naopak jiné se s podzimem pustily se do různých slev.

„Vzhledem ke stabilní ceně zdrojů nemají důvod růst, ale do dalšího vyostřování konkurenčního boje se banky nehrnou. Ačkoliv ze zemí západní Evropy víme, že sazby by při této ceně zdrojů mohly být i o půl procentního bodu níže, asi by to nebyl žádoucí krok z hlediska mateřských společností českých bank, pro které jsou zisky z ČR stále vítaným vylepšením vlastního kapitálu," doplnil analytik Fincentra Josef Rajdl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám