Hlavní obsah

Turisté na čtyřech kolech se Praze vyhýbají, odrazují je modré zóny

Právo, Jiří Novotný

Počet zahraničních turistů, kteří do Česka cestují osobním autem, v posledních letech notně klesá. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) k úbytku návštěvníků přispívají i modré parkovací zóny, zejména v hlavním městě.

Foto: Petr Horník, Právo

Parkování v pražských modrých zónách

Článek

„V porovnání s Rakouskem či Německem k nám jezdí autem mnohem méně turistů. Když se v Praze neubytují v hotelu s vlastním parkováním, nemají prostě v centru kde zaparkovat. A pokud odstaví svá auta v modré zóně, jde po nich městská policie jako po lovné zvěři a nechává jim jejich vozy odtáhnout. Takový turista se do ČR podruhé už nevrátí,“ posteskl si na úterním setkání s novináři místopředseda ACK Jan Papež.

Asociace bude proto usilovat, aby se vjezd do modrých zón uvolnil nejen pro cizince, ale i pro návštěvníky z ČR, alespoň o víkendech. „Podle našeho průzkumu 80 procent obyvatel Česka ve věku 25 až 50 let ještě nikdy nepřenocovalo v Praze. To je obrovská ostuda. Musíme proto magistrátní úředníky přesvědčit, že i taková drobnost, jako je víkendové uvolnění modrých pruhů, by byla velkým přínosem pro turistiku,“ prohlásil Papež.

Pokuta až 2000 Kč

ACK argumentuje příklady jiných zemí, kde se turistům s parkováním vychází vstříc. Třeba v portugalském Portu každý, kdo se ubytuje v hotelu, získá automaticky kartičku opravňující ho parkovat ve městě a slevu na městskou hromadnou dopravu. Naopak v Praze panuje přísnost a nejen v samotném centru, ale i v některých dalších městských čtvrtích.

Na dotaz Práva, co řidiči hrozí, když bez kartičky zaparkuje v modré zóně, odpověděl v úterý jeden z městských strážníků: „Pokud jsou parkovací místa zaplněna, nařídíme odtah auta. Jinak tento přestupek řešíme pokutou až 2000 korun.“

Větší benevolence by se přitom určitě vyplatila, vždyť z každé stokoruny utracené turistou v naší republice získává stát na odvodech 41 korun. Zpřísnit pravidla pro udělování licencí Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR), která sdružuje 1120 podnikatelů s celkem 58 000 zaměstnanci, vyzvala nyní dopisy politické strany, které mají šanci uspět v předčasných volbách, aby věnovaly větší pozornost cestovnímu ruchu.

Podle AHR by se především měl zefektivnit výběr daní, jejichž zvyšování dopadá pouze na poctivé podnikatele. Asociace v té souvislosti podporuje zavedení registračních pokladen a požaduje zachovat dvě sazby daně z přidané hodnoty a převedení pokrmů v restauracích do té snížené.

„Dokončit je také třeba přípravu zákona o cestovním ruchu, zavést povinnou klasifikaci ubytovacích zařízení hvězdičkami a zpřísnit pravidla pro udělování licencí. Ty by se měly přidělovat pouze za podmínky, že podnikatel má registrační pokladnu a je plátcem DPH,“ řekl novinářům prezident AHR Václav Stárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám