Hlavní obsah

Za export se neplatí životem, ohradil se Kalousek proti Mládkovi

– Praha
Právo, jon

„Lidská práva nejsou obchodovatelnou veličinou, za export se neplatí životy, za svobodu ano.“ Těmito slovy se na úterní ekonomické konferenci Zlatá koruna ohradil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vůči slovům stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Mládek prohlásil, že Česko by mělo ekonomicky expandovat i mimo Evropskou unii, především do Ruska a Číny. Představitelé státu by se přitom měli vyhnout přehnané kritice kvality demokracie a lidských práv v těchto zemích, protože tím Českou republiku připravují o desetitisíce pracovních míst.

„My bychom rozhodně neměli být nějací advokáti autoritativních režimů, na straně druhé je třeba přijmout, že to jsou velké, důležité země a takoví ti exhibicionisté, kteří si hrají na představitele supervelmocí, připravují naši zemi o desetitisíce pracovních míst,“ řekl Mládek.

Jako dva příklady uvedl „řešení“ teritoriální integrity Číny a neustálé vyhodnocování kvality demokracie v Rusku, u něhož prý po posledních letech českého vývoje obdivuje tu „drzost“, protože „bychom možná měli začít sami u sebe“.

Export je důležitý, ale...

„Já, ač pragmaticky založen, tak bych docela rád, aby na ekonomickém fóru jasně zazněl názor, že ochrana lidských práv a lidské svobody není ekonomicky obchodovatelnou veličinou," uvedl v reakci Kalousek, který prý vděčně vzpomíná na zahraniční politiky, kteří se v minulosti zasazovali o lidská práva a svobodu v Československu.

„V okamžiku, kdy bychom řekli: ,My teď svobodu máme, tak se můžeme na všechny ostatní vykašlat,‘ je postoj, který mně přijde naprosto nepřijatelný,“ zdůraznil Kalousek. „Export je zajisté důležitý, ale neplatí se za něj lidským životem, za svobodu už se lidským životem platí, ta za to stojí,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám