Hlavní obsah

Telefónica jedná o prodeji své české dcery s Kellnerovou PPF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Španělská telekomunikační společnost Telefónica vede jednání o prodeji svého podílu v české divizi Telefónica Czech Republic s investiční skupinou PPF. Firma nicméně uvedla, že není jisté, zda se dohodnou.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

„Jednání probíhají, žádné finální rozhodnutí zatím nepadlo,“ sdělil Novinkám mluvčí české Telefóniky Hany Farghali. „Stále platí to samé – spekulace nekomentujeme,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Mateřská společnost drží v tuzemské Telefónice 69procentní podíl, jehož tržní hodnota činí zhruba 3,6 miliardy dolarů (zhruba 67,7 miliardy korun). Telefónica je největší telekomunikační společností v Česku.

V pondělí se objevila zpráva agentury Bloomberg, že španělská firma plánuje prodej svého podílu v Česku. Spekulace odmítli mluvčí španělské centrály i české pobočky komentovat. [celá zpráva]

Podle neoficiálních informací společnost PPF o koupi Telefóniky už v minulosti jednala.

PPF se nedávno vzdala účasti v aukci kmitočtů ČTÚ pro rychlé mobilní sítě LTE, která by jí umožnila vstoupit na trh jako čtvrtému operátorovi. [celá zpráva]

Prodej kvůli snížení dluhu

Podle analytiků by si Telefónica prodejem podílu uvolnila kapitál na jiné transakce a snížení dluhu.

„Prodej tohoto majetku by mohl dávat smysl, protože by Telefónice zajistil větší flexibilitu při zvažování příležitostí k fúzím a akvizicím, a to jmenovitě v Brazílii, kde by mohla využít možného prodeje divize TIM Brasil firmou Telecom Italia,“ uvedla podle agentury Reuters makléřská společnost Espirito Santo.

Španělská Telefónica získala v roce 2005 nejprve od státu 51 procent tehdejšího Českého Telecomu za 82,6 miliardy korun a poté dokoupila na trhu dalších více než 18 procent akcií za zhruba 26,8 miliardy korun. Celkem tak za podíl zaplatila 109,4 miliardy korun. Od roku 2006 ale získala od českého operátora zpět na dividendách a platbách za snížení základního kapitálu 345 korun na akcii, tedy kolem 77 miliard korun.

Telefónica CR měla v pololetí zhruba 5,1 miliónu klientů, kteří si předpláceli bezdrátové služby, a dále asi 1,4 miliónu pevných linek. Zároveň vlastní dceřiného mobilního operátora na Slovensku. Skupině klesl v prvním pololetí čistý zisk o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy korun. Konsolidované výnosy z podnikání se snížily o pět procent na 23,9 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám