Hlavní obsah

Odboráři OKD vyhlásili stávkovou pohotovost

Právo, plk
Ostrava
Aktualizováno

Odbory OKD vyhlásily stávkovou pohotovost. Právu to potvrdil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Důvodem k vyhlášení stávkové pohotovosti bylo podle něj více než roční neúspěšné vyjednávání o kolektivní smlouvě na léta 2014 až 2018.

Článek

„Vadí nám přístup zaměstnavatele k vyjednávání a nelze ani předvídat, jak se zachová k návrhu zprostředkovatele,“ vysvětlil Pytlík. Dodal, že stávková pohotovost byla vyhlášena na neomezenou dobu.

Rozhodnutí učinili odboráři po úterním jednání nad návrhem tzv. mediátora, který měl sblížit stanoviska odborů a managementu OKD na novou kolektivní smlouvu.

Vedení těžařské společnosti přijde vyhlášení stávkové pohotovosti předčasné. „Je to v okamžiku, kdy mediátor čerstvě předložil svůj návrh kolektivní smlouvy a ani jedna strana se s ním nestihla detailně seznámit, natož aby se k němu vyjádřila,“ sdělil mluvčí OKD Marek Síbrt a upozornil, že se tak stalo také v období vrcholící volební kampaně.

„Termín stávková pohotovost zákon nijak neupravuje. Ke stávce může z hlediska legislativy dojít až poté, kdy je neúspěšné jednání za účasti zprostředkovatele. Jsme optimisté a pevně věříme, že se nám dohodu podaří uzavřít,“ dodal Síbrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám