Hlavní obsah

Španělsko chce podpořit létání, sníží letištní poplatky

Madrid

Španělská vláda hodlá podpořit upadající leteckou dopravu v zemi. Z toho důvodu plánuje od příštího roku snížit poplatky, které platí letecké společnosti za používání letišť. V některých případech je dokonce zruší úplně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Snížení znamená velký obrat, protože v uplynulých dvou letech poplatky na letištích naopak rostly. Na dvou největších letištích, v Madridu a Barceloně, se poplatky až zdvojnásobily, což přimělo nízkonákladovou leteckou společnost easyJet uzavřít svoji základnu v Madridu a konkurenční Ryanair omezit počet letů a tras.

Opatření by mohlo zvýšit přepravu na 46 letištích ve Španělsku o zhruba dvě procenta, tedy o téměř čtyři milióny cestujících, domnívá se ministryně rozvoje Ana Pastorová.

Za prvních devět měsíců letošního roku počet přepravených cestujících klesl o 4,9 procenta, tedy o 7,5 miliónu. Snížila se hlavně poptávka po vnitrostátních letech. Španělsko trápí ekonomický pokles a aerolinky snižují počet tras.

Snížení poplatků vstoupí v platnost od 1. ledna 2014. Bude se týkat nových tras a případů, kdy aerolinky navýší kapacitu, uvedl letištní regulátor AENA. Ceny účtované na cestujícího u tras, u kterých bude zvýšena kapacita přepravy, se sníží o 75 procent. U nových tras budou poplatky zrušeny, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám