Hlavní obsah

Fischer si jako poradce vzal člověka spojeného s arbitráží proti ČR

Na pozici poradce ministra financí v demisi Jana Fischera nastoupil v září Ondřej Vltavský. Ten má být údajně napojen na advokáta Jiřího Oršulu, který zastupuje v arbitráži proti České republice ostravskou společnost Casino Kartáč Group.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Fischer

Článek

Firma chce za to, že jí resort financí v roce 2003 zamítl žádost o povolení k provozování sázek na internetové ruletě, získat od státu miliardy korun.

„Na začátku září se stal poradcem ministra pro oblast loterií a sázek,“ potvrdil Právu novou funkci Vltavského mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Advokát za Vltavského orodoval

Na propojení Vltavského s Oršulou ukazuje dopis, který měl koncem srpna advokát poslat premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi. Podle informací Práva se v dopise Oršula u premiéra za Vltavského přimlouvá. V dopise se údajně uvádí, že Fischer neměl o jednání s Vltavským zájem, a Oršula proto na premiéra naléhá, aby situaci napravil.

Přibližně měsíc po odeslání dopisu byl Vltavský na ministerstvo skutečně přijat. Vyvstává tak otázka, zda Oršula neorodoval za dosazení Vltavského proto, aby na ministerstvu hájil jeho zájmy. Podle Šrámka byl Vltavský doporučen Fischerovi sborem jeho poradců a ministr si ho vybral na základě osobního jednání.

Kalousek ho odvolal

Šrámek nevyloučil, že s Vltavským se počítá i pro případnou funkci na ministerstvu. „Pan Vltavský měl už v minulosti na starost řízení této problematiky, je proto možné, že mohou být jeho zkušenosti v budoucnu využity i jako interního zaměstnance ministerstva financí,“ dodal.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a vicepremiér Rusnokovy Vlády Jan Fischer

Vltavský již na resortu působil na pozici ředitele odboru 34, tedy Státního dozoru nad sázkovými hrami. Po osmi měsících jej však tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám