Hlavní obsah

NWR předloží vládě plán na řešení problémů v OKD

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V pátek předloží vlastník OKD, společnost New World Resources (NWR), ministrovi průmyslu a obchodu v demisi Jiřímu Ciencialovi komplexní studii řešení situace v OKD, a to včetně Dolu Paskov, který chce těžební firma ke konci roku 2014 uzavřít.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov

Článek

„Ve studii mají být všechny technické, technologické, geologické i logistické aspekty, otázka řízení či zaměstnanosti a převodů zaměstnanců, a to jak z dlouhodobého, tak i krátkodobého hlediska,“ řekl v pondělí ministr Cienciala po pondělním zasedání krizové skupiny pro Moravskoslezský kraj.

Z materiálu, který vyjde z pera NWR a z představ vlády a kraje, by mělo ministerstvo, případně pracovní skupina pro Moravskoslezský kraj, stanovit akční plány a postupy, a to nejen v otázce OKD.

Neděle byla zároveň dnem, dokdy měly odbory OKD i vedení těžební firmy obdržet zprávu od mediátora, který se snaží sblížit obě strany při vyjednávání dlouhodobé kolektivní smlouvy na léta 2014 až 2018.

„Zpráva mi přišla e-mailem, má to 60 stran, večer se na to podívám. Zítra se sejdeme v rámci OKD se všemi předsedy,“ řekl Právu předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Co zpráva od mediátora obsahuje, nevěděl. „Přes noc to přečtu a zítra si musíme všichni sednout a projet bod po bodu.“

Ani mluvčí OKD Marek Síbrt neřekl, co zprostředkovatel oběma stranám doporučil.  „Momentálně zprávu kompetentní lidé studují a čtou,“ poznamenal Síbrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám