Hlavní obsah

Nobelova cena za ekonomii putuje do Spojených států

Stockholm
Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali tři Američané. Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller ji obdrželi za empirickou analýzu cen aktiv. Oznámila to ve Stockholmu Královská švédská akademie věd.

Foto: Reuters

Držitelé Nobelovy ceny za ekonomii

Článek

Laureáti vyvinuli nové metody pro analýzu trendů na trzích s akciemi, dluhopisy a dalšími aktivy. Jejich výzkum přispěl ke zlepšení předpovídání cen aktiv v dlouhém období, uvedla agentura Reuters.

Ocenění ekonomové podle akademie zjistili, že vývoj cen aktiv, jako jsou akcie a dluhopisy, sice nelze v krátkém období odhadovat, ale v dlouhodobějším horizontu lze předpovídat jeho širší trendy.

Akademie upozornila, že vývoj cen aktiv je zásadní pro řadu klíčových rozhodnutí od koupě domu po tvorbu národní hospodářské politiky. „Špatné ohodnocení aktiv může přispět ke vzniku finančních krizí. A jak dokazuje současná globální recese, takovéto krize mohou poškodit celou ekonomiku,“ dodala.

S cenou se pojí i finanční odměna ve výši osmi miliónů švédských korun (zhruba 23,55 miliónu korun).

Nobelova cena za ekonomii byla ustavena v roce 1968 Švédskou národní bankou a nebyla součástí původní skupiny cen, které se udělují od roku 1901 na základě poslední vůle vynálezce dynamitu, švédského vědce a průmyslníka Alfreda Nobela.

Většina z oceněných je z USA

Věršinu ocenění v této kategorii získali američtí ekonomové. Loni se o ocenění podělili Američané Alvin Roth a Lloyd Shapley za teorii a praxi optimálního přiřazování a párování odlišných subjektů.

Eugene Fama se narodil v roce 1939 v Bostonu a působí na Univerzitě v Chicagu. Lars Peter Hansen se narodil v roce 1952 v Champaign a působí rovněž na chicagské univerzitě. Robert Shiller se narodil v roce 1946 v Detroitu a působí na Yaleově univerzitě v New Havenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám