Hlavní obsah

Letos se sklidí více obilovin, brambor bude ale o pětinu méně

– Praha

Podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) k polovině září bude letošní sklizeň všech obilovin o 16,4 procenta vyšší proti té loňské a dosáhne 7,651 miliónu tun. Naopak úroda brambor se podle všeho propadne o 20,2 procenta na 528 000 tun. Ve srovnání s desetiletým průměrem je jejich sklizeň téměř o třetinu nižší.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle statistiků stojí za mimořádnou neúrodou brambor historicky nejmenší osázená plocha i nejnižší průměrný hektarový výnos od roku 2003. „Vlivem nepříznivého počasí během roku výrazně poklesl hektarový výnos brambor na 22,75 tuny. Je o 18,7 procenta nižší než loni,“ sdělil ČSÚ. Plocha osázená bramborami se od loňska zmenšila o 1,9 procenta na 23 000 hektarů, ve srovnání s desetiletým průměrem je dokonce téměř o čtvrtinu menší.

Spotřebu konzumních brambor v České republice, která se podle ČSÚ pohybuje v průměru okolo 70 kil na jednoho člověka za rok, bude muset nahradit dovoz z ciziny. I za českými hranicemi bude ale situace zřejmě podobná. „Nižší úroda brambor se letos očekává také u sousedních evropských bramborářských velmocí v SRN a v Polsku,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. „Nižší domácí nabídka konzumních brambor se promítá i do cen placených zemědělským prvovýrobcům, které jsou proti loňsku zatím více než dvojnásobné,“ dodal.

Ubude kukuřice i cukrovky

Produkce obilovin včetně kukuřice na zrno bude sice pravděpodobně vyšší než loni, ale například samotné kukuřice na zrno ubude. Odhad úrody kukuřice na zrno, který činí 0,753 miliónu tun, je v porovnání s loňskem o 18,9 procenta nižší. Osevní plocha se přitom o 2,2 procenta zvýšila, takže hektarový výnos klesl o 13,6 procenta na 6,72 tuny. Osevních ploch všech obilovin ovšem proti roku 2012 o procento ubylo. Očekávaný průměrný hektarový výnos tak o 17,6 procenta vzrostl na 5,40 tuny.

Také množství sklizené cukrovky klesne, a to o 11,7 procenta na 3,414 miliónu tun. Očekávaná produkce máku vzroste meziročně o deset procent na 14 000 tun, úroda slunečnice na semeno naopak klesne o 12,6 procenta na 50 000 tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám