Hlavní obsah

Žampiony z Polska obsahovaly čtyřikrát víc pesticidů, než je limit

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Laboratorní analýza prokázala, že v tunové zásilce žampionů dovezených z Polska se nacházelo nadměrné množství pesticidů. Informoval o tom mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pesticidy carbendazim a benomyl překročily povolený limit téměř čtyřnásobně.

„Po zhodnocení rizika je možné naměřenou hodnotu označit při dlouhodobé konzumaci za škodlivou pro lidské zdraví,“ sdělil Kopřiva s tím, že SZPI vložila v této souvislosti varování do evropského systému rychlého varování (RASFF).

Jak mluvčí uvedl, SZPI odebrala vzorek pro analýzu u společnosti Zelenina-Drinks z Trutnova. Při došetřování z průvodní dokumentace vyplynulo, že dovozcem potraviny do Česka je společnost Highgate z Lanžova na Trutnovsku a jejím zahraničním dodavatelem je společnost P.H.U. „Malkowski“ z polského města Slawa v Lubušském vojvodství.

Inspekce nařídila společnosti Highgate provádět na vlastní náklady rozbory obsahu pesticidů na všechny šarže tohoto zboží od polského dodavatele. „S distributorem bude zahájeno správní řízení o uložení sankce,“ dodal Kopřiva.

Jednatel společnosti Ladislav Hloušek v pátek ČTK řekl, že firma již změnila dodavatele žampionů. „Za zvýšeným výskytem pesticidů v žampionech je zřejmě pochybení jednotlivce, který to přehnal s dezinfekcí, ale přesnou příčinu prokáže až další šetření v celé věci,“ sdělil Hloušek, který uvedl, že firma s inspekcí v celé věci spolupracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám