Hlavní obsah

Bezlepkové kroužky obsahovaly patnáctinásobně víc lepku, než je povoleno

– Brno
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že Amaranth Kroužky jogurtové obsahují nadměrné množství lepku, přestože má potravina označení „bez lepku“. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Amaranth Kroužky jogurtové

Článek

„Množství uvedeného alergenu patnáctinásobně překračuje maximální povolený limit pro potraviny určené osobám s nesnášenlivostí lepku,“ sdělil Kopřiva.

Laboratorní analýza totiž prokázala přítomnost lepku v množství 294 mg/kg. Podle evropského zařízení o složení a označování potravin pro osoby s nesnášenlivostí lepku nesmí ale potravina označená výrazem „bez lepku“ obsahovat více než 20 mg/kg této látky.

Amaranth Kroužky jogurtové jsou v balení 100 gramů s datem minimální trvanlivosti do 6. 3. 2014. Jako výrobce je uvedena společnost Amaranth life z Židlochovic. Závadnou šarži dodala firma v počtu 180 kusů do maloobchodních prodejen v Česku včetně prodejen se zaměřením na potraviny pro alergiky.

„Vzhledem k uvedeným skutečnostem se podle platné legislativy jedná o potravinu škodlivou pro zdraví a SZPI neprodleně nařídila její stažení z tržní sítě,“ uvedl Kopřiva. Podle něj by neměli spotřebitelé s intolerancí na lepek uvedenou potravinu rozhodně konzumovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám