Hlavní obsah

Američané mají novou stodolarovku, číslice při otáčení mění barvu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v úterý uvedly do oběhu novou stodolarovou bankovku. Má několik moderních bezpečnostních prvků včetně drobného tisku na límci exprezidenta Benjamina Franklina. Číslice na bankovce také při svém otáčení mění barvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané uvádějí do oběhu novou stodolarovou bankovkuVideo: Federal Reserve Board, Reuters

 
Článek

„Není to jen drobné zlepšení, ale obrovské posílení ochrany,“ popsal pro BBC Chadwick Wasilenkoff, ředitel bezpečnostní firmy Fortress Paper.

Na stodolarovce, která je nejvyšší bankovkou v USA, a tudíž nejčastěji podléhá padělání, zůstává portrét jednoho z otců zakladatelů Benjamina Franklina. Od jeho ramene se však nově táhne text Deklarace nezávislosti a za ní je zobrazen brk s inkoustem.

Bankovkou prochází také nový trojrozměrný bezpečnostní proužek modré barvy, který je do bankovky „vetkán“, a nikoli na ní jen natištěn. Při otáčení mění číslice sto barvu od měděné po zelenou.

Američané chtěli novou bankovku uvést do oběhu už před dvěma a půl roku. Objevily se ale potíže při výrobě – papír se mačkal. Desítky miliónů bankovek tak vyjely z tiskárny s bílými otisky v ohybech. Tisk se také s ohledem na nové prvky o 100 miliónů dolarů prodražil.

Americká centrální banka plánuje letos objednat 2,5 miliardy nových bankovek.

V oběhu je 1,1 biliónu amerických dolarů (20,68 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám