Hlavní obsah

Nezaměstnanost se v září mírně zvýšila

• Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v září vzrostla o desetinu procentního bodu na 7,6 procenta. Bez práce bylo 557 058 lidí, uvedl Úřad práce ČR. Na růstu se podílejí absolventi, kteří se v září přihlásili na úřadech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Konec prázdnin přinesl i konec sezónních prací v turistickém ruchu a chladnoucí počasí utlumilo práce v zemědělství a postupně utlumí stavebnictví. Řady nezaměstnaných navíc rozšířili absolventi, kterým v srpnu skončily jejich poslední prázdniny,“ popsal situaci analytik PwC Libor Stodola.

Podle něj stále platí, že volná místa jsou buď v nekvalifikovaných pozicích, nebo na druhé straně ve velmi specializovaných pozicích.

Úřad práce upozornil, že roste počet nabízených volných míst. „Zaměstnavatelé mají zájem hlavně o nové pracovníky v obchodu, službách, pohostinství či v administrativě,“ popsala mluvčí instituce Kateřina Beránková.

Podle analytiků ale bude ještě trvat, než se oživení ekonomiky projeví v nabídce míst. „Ekonomika se sice technicky dostala z recese, avšak ochota firem vytvářet nová pracovní místa není zatím příliš silná či viditelná. Nových míst je tak sice o 843 více než v předchozím měsíci, avšak na jedno volné místo stále připadá 13 nezaměstnaných,“ připomněl analytik ČSOB Petr Dufek.

Bez práce bylo letos v září o 63 873 lidí více než ve stejnou dobu loni. Na úřadech evidují celkem 41 181 absolventů, což je o 6582 více než v loňském září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám