Hlavní obsah

Mléčné výrobky z Litvy nechceme, ohlásilo Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Brusel

Kvůli výhradám ke kvalitě dováženého zboží, což je oficiální verze, zakázaly ruské úřady od pondělí veškerý dovoz mléčných výrobků z Litvy. Podle médií by ale mohl problém spočívat v něčem jiném. Litva toto pololetí předsedá Evropské unii a příští měsíc má hostit summit EU s východními partnery, na kterém se má k nevoli Moskvy podepisovat dohoda o přidružení Ukrajiny k EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Brusel uvedl, že litevské mléčné výrobky splňují vysoké evropské standardy kvality, a proto chce slyšet, proč přesně Rusko k tomuto kroku sáhlo. „Zasaženy jsou sýry Svalia a Silutes Rambynas, jogurty, smetana,“ napsala agentura Interfax o rozhodnutí ruské státní agentury pro ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor, v jejímž čele stojí hlavní hygienik Gennadij Oniščenko.

Ten tvrdí, že ruská strana už dlouho byla nespokojena s kvalitou litevských mléčných výrobků, obsahujících prý kvasinky a plíseň v množství překračujícím přípustné normy. Litevští výrobci prý také neplnili ruské požadavky na informování spotřebitelů, avšak litevské úřady na ruské výhrady odpovídaly „domlouváním, vyhrožováním a komentáři netýkajícími se věci“, prohlásil Oniščenko.

Jeho litevský protějšek Jonas Milius naopak tvrdí, že ruské úřady postupují v rozporu s mezinárodními dohodami a Vilnius oficiálně nevarovaly: „Vše bylo na úrovni fám, informace jsme se dozvídali z tisku,“ řekl.

Za zlobení přijde trest

„Je to pro nás velká rána, protože ruský trh na našem vývozu představuje podíl 35 procent a některé výrobky jsme vyvinuli speciálně pro ruské spotřebitele,“ postěžoval si Alexandr Smagin, který je ředitelem společnosti Pieno Zvaigzdes.

Ruské úřady podle nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy „posilují kontrolu“ i nad dovozem ryb a masa z Litvy, což může předznamenávat další zákazy. „V posledních letech se ruský trh zavíral i pro gruzínská a moldavská vína, naposledy pak pro ukrajinské bonbóny. Jako naschvál tyto problémy propukaly vždy, když daný stát přijal z hlediska Moskvy nepřátelské rozhodnutí,“ poznamenala stanice a dodala, že rozvracení litevského exportu se Moskvě jeví přiměřeným trestem za protiruskou politiku Vilniusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám