Hlavní obsah

Dovoz benzínu stoupl o 40 procent, firmy dělají zásoby před změnou zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dovoz benzínu a nafty do Česka z rafinérií v okolních státech v posledních týdnech vzrostl až o 40 procent. Stojí za tím podvodní distributoři, kteří chtějí před zpřísněním podmínek v Česku prodat bez zaplacení DPH co největší množství dovezeného benzínu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informovaly o tom Lidové noviny. „Zaznamenali jsme zvýšenou aktivitu rizikových firem podnikajících v oblasti dovozu pohonných látek. Lze předpokládat, že to souvisí se změnou zákona o pohonných hmotách, díky které budou daňové podvody mnohem hůře realizovatelné,“ sdělila listu mluvčí Generálního finančního ředitelství Jitka Ježková.

Distributoři pohonných hmot musí od října skládat dvacetimiliónovou kauci, povinnost se vztahuje i na ty, kteří již na trhu působí. Do 1. listopadu jim ale ještě platí dosavadní registrace. [celá zpráva]

Novela má zabránit zejména takovým podvodům, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem. Daňové úniky na pohonných hmotách se ročně odhadují až na osm miliard korun.

V prvním pololetí bylo do ČR dovozeno měsíčně v průměru 130 miliónů litrů benzínu a nafty. Nyní je to o několik desítek miliónů litrů více.

„Jde to teď obrovsky nahoru. Dovoz jde výrazně nahoru, odhaduji až o 40 procent oproti předchozím měsícům,“ uvedl deníku Jan Duspěva, generální ředitel státního distributora paliv společnosti Čepro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám