Hlavní obsah

Stavebnictví se v srpnu opět dostalo do propadu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stavební výroba v srpnu opět vykázala propad. Oproti srpnu loňského roku stavebnictví kleslo o 8,1 procenta, když v červenci lehce vzrostlo o 0,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stavební výroba opět klesla.

Článek

V porovnání s červencem byla stavební produkce po očištění od sezónních vlivů nižší o 3,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj stavební vároby

Stále se nedaří ani pozemnímu stavitelství, ani inženýrskému, což ostatně platí i o bytové výstavbě. „Nových bytů se sice začalo stavět o tři procenta více než loni, ale toto srovnání vychází z velmi slabého loňského základu,“ uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB.

Stavební úřady vydaly meziročně o téměř 15 procent stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o více než 63 procent. Také dokončených bytů bylo o téměř 24 procent méně než v srpnu 2012.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu 2013 meziročně snížil o téměř devět procent. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců oproti srpnu 2012 klesla o osm procent na 28 174 korun.

Negativní výhled se nemění

Propad stavebnictví pokračuje už pátým rokem a podle Dufka prozatím bez velké naděje na brzký obrat. Stavební produkce od počátku roku do konce letošního srpna klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 28,6 procenta, informoval ČSÚ.

„Oživení poptávky ze strany veřejného sektoru se zatím nekoná a ani soukromý sektor se po teprve nedávném ukončení recese do nových investic nehrne,“ připomněl Dufek s tím, že stavebnictví stále ještě hledá dno.

Reklama

Výběr článků

Načítám