Hlavní obsah

Novým šéfem SZPI se stal Klanica

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Novým ústředním ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se stal Martin Klanica. Ve čtvrtek ho jmenoval ministr zemědělství Miroslav Toman. Dosavadní ředitel Jakub Šebesta odešel z funkce po vzájemné dohodě. Klanica se nové funkce ujme v pátek, uvedla mluvčí ministerstva Dana Večeřová.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Martin Klanica (vlevo) a Jakub Šebesta (vpravo)

Článek

S ministerstvem zemědělství bude čtyřiašedesátiletý Šebesta, který stál v čele inspekce od roku 1992, spolupracovat jako poradce pro oblast potravinářství.

„Vzhledem ke zkušenostem a znalostem dlouhodobého ústředního ředitele Jakuba Šebesty jsem se rozhodl využít jeho dovedností a znalostí a ustanovuji ho svým poradcem pro optimalizaci činnosti Úřadu pro potraviny a restrukturalizaci laboratorních kapacit v oblasti úřední kontroly potravin v působnosti ministerstva,“ sdělil Toman.

Ministr poděkoval Šebestovi za odvedenou práci v čele potravinářské inspekce. Šebesta byl navíc v letech 2009–2010 ministrem zemědělství, v roce 2010 pak řídil i resort životního prostředí.

Čtyřiačtyřicetiletý Klanica absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a v roce 1994 začal pracovat ve SZPI. Od roku 2010 zastával na ústředním inspektorátu SZPI funkci vrchního ředitele Sekce kontrolní a právní a zároveň byl zástupcem ústředního ředitele SZPI.

SZPI je dozorová organizace, která kontroluje bezpečnost, kvalitu a správné označování potravin při výrobě, ve skladech, při přepravě i v obchodech. Dohlíží také na podmínky výroby a prodeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám