Hlavní obsah

Evropská komise jde po krku Gazpromu, ruskému obru hrozí pokuta až 282 miliard

– Brusel

Evropská komise má spadeno na ruského plynárenského obra Gazprom. Vyčítá mu používání praktik porušujících antimonopolní pravidla, konkrétně má jít o dominantní postavení na evropském trhu, jak uvedl evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Článek

Podle agentury Reuters by Gazprom mohl nakonec dostat pokutu až 15 miliard dolarů (zhruba 282 miliard korun).

Evropská komise začala před více než rokem vyšetřovat Gazprom kvůli podezření, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy. Vyšetřování podle Almunii zahrnovalo Českou republiku, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko.

Tlak na konkurenci a vysoké ceny

Podle informací komise z doby zahájení vyšetřování padá na Gazprom podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom je podezřelý také z toho, že účtuje některým zemím nepřiměřeně vysoké ceny. Komise nyní podle Almunii sestavuje seznam obvinění vůči Gazpromu.

Pokud komise dojde k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Gazprom loni utržil zhruba 148 miliard dolarů.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost hodlá v celém letošním roce zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů po loňském propadu o osm procent na 139 miliard kubíků.

Gazprom je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Firma pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. V poslední době ale na evropském trhu čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných hornin.

Reklama

Výběr článků

Načítám