Hlavní obsah

Vojáci budou nacvičovat ochranu Temelína před teroristy

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Kolem stovky vojáků bude od pátku do pondělí nacvičovat v okolí Jaderné elektrárny Temelín (JETE) její ochranu před možným útokem teroristů.

Foto: Novinky

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Během cvičení Safeguard Temelin 2013 si Armáda ČR procvičí ochranu důležitého objektu proti vnějšímu nebezpečí. Cvičení vyvrcholí v pondělí praktickými ukázkami, kdy vojáci budou zneškodňovat ozbrojené osoby,“ informoval Právo ve čtvrtek o nadcházející akci mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice Vladimír Pešek v této souvislosti připomněl, že právě Armáda ČR by zajišťovala vybrané strategické objekty na území státu, pokud by hrozil teroristický útok.

Hlídky a zátarasy

„Došlo by k zabezpečení komunikací, v terénu kolem elektrárny by se pohybovaly ozbrojené hlídky a skrz tyto zátarasy by se dalo projít pouze přes speciálně zřízená kontrolní stanoviště,“ zdůraznil Pešek.

Tomu bude odpovídat i průběh chystaného cvičení. V sobotu odpoledne vojáci zřídí hned čtyři taková stanoviště, která budou fungovat až do jeho ukončení. Tři z nich se budou nacházet v bezprostřední blízkosti JETE, čtvrté bude před vjezdem do čerpací stanice Hněvkovice.

Všechny kontrolní body budou zřízeny na účelových komunikacích a na běžný silniční provoz nebudou mít žádný vliv. Řidiči jedoucí kolem elektrárny Temelín však mohou zahlédnout cvičící vojáky na zřízených kontrolních stanovištích v její v těsné blízkosti.

Do akce se zapojí i policisté

Cvičit budou i policisté, kteří armádě poskytnou potřebnou součinnost. „Na místě bude zásahová jednotka, která je přímo určená pro ochranu elektrárny. Přijedou i pyrotechnici a policisté z Obvodního oddělení v Týně nad Vltavou,“ představuje úlohu policistů ředitel jihočeské policie Radomír Heřman.

Cvičení se dotkne i zaměstnanců elektrárny a dodavatelů, kteří na třech příjezdových trasách budou muset procházet přes vojenská kontrolní stanoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám