Hlavní obsah

Nejvlivnější ženou v Česku je Lenka Bradáčová

Praha
Aktualizováno

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová je ženou s největším vlivem na dění v Česku. Druhé místo obsadila šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, třetí pak skončila členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Vyplývá to z žebříčku 50 nejvlivnějších českých žen, který sestavil časopis Forbes.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK

Zleva Lenka Bradáčová, Alena Vitásková a Eva Zamrazilová

Článek

Letos převažují v žebříčku ženy z byznysu, proti loňskému premiérovému ročníku ubylo političek.

„Lenka Bradáčová v současné době má ve své pravomoci všechny zásadní politické a byznysové kauzy posledních let, Alena Vitásková zase v letošním roce prosadila Senátem nedávno schválenou novelizaci zákona o omezení štědré podpory obnovitelných zdrojů, v níž jde o 45 miliard korun ročně,“ uvedl šéfredaktor českého Forbesu Petr Šimůnek.

Loňskou vítězkou Albrightová

Loni zvítězila bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Letos už se do žebříčku nedostala, ale Forbes ji uvedl do síně slávy. Z první desítky vypadla také například někdejší místopředsedkyně vlády Karolína Peake, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová a sedmá loni skončila vrchní ředitelka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová), kterou nyní vyšetřovatelé viní z toho, že zneužila Vojenské zpravodajství a podílela se na uplácení bývalých poslanců.

Forbes už od roku 2004 sestavuje žebříček nejvlivnějších žen světa, stejná metodologie byla použita také pro Česko. Zhruba 250 žen bylo rozděleno do pěti kategorií, z nichž každá byla hodnocena z hlediska několika různých kritérií, podle nichž jim byly přidělovány pomyslné body. Přihlíží se například k obratům a ziskům firem, které ženy vlastní či řídí, a k jejich rozpočtům.

„V sekci politiky a veřejné správy, kterou stejně jako americký Forbes hodnotíme dvojnásobným počtem bodů, jsme posuzovali pozice a pravomoci, které z nich ženám vyplývají, a počet lidí a peněz, které jejich rozhodnutí může ovlivnit. Ve všech kategoriích byla pak důležitým kritériem i publicita, publikované články, aktivita na sociálních sítích a výskyt v médiích,“ dodal Šimůnek.

Deset nejvlivnějších žen v České republice
umístěníjménofunkce
1.Lenka Bradáčovávrchní státní zástupkyně v Praze
2.Alena Vitáskovápředsedkyně ERÚ
3.Eva Zamrazilováčlenka bankovní rady ČNB
4.Kateřina Jiráskováfinanční ředitelka PPF
5.Libuše Šmuclerovágenerální ředitelka Ringier Axel Springer CZ
6.Hana Brixihlavní analytička Světové banky
7.Kamila Horáčkováředitelka investic AXA Švýcarsko
8.Muriel Antonovágenerální ředitelka Vodafone ČR (ve funkci do konce října)
9.Petra Procházkováfinanční ředitelka Agrofertu
10.Michaela Chaloupkováředitelka nákupu ČEZ
Zdroj: Forbes

Reklama

Výběr článků

Načítám