Hlavní obsah

Podnikům ve Francii hrozí pokuta, pokud skončí výrobu neoprávněně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dolní komorou francouzského parlamentu v úterý prošel zákon, na základě něhož lze udělit vysoké pokuty společnostem, pokud v zemi zavřou podniky považované za ekonomicky životaschopné. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Francouzský prezident François Hollande si od nového zákonu slibuje udržení pracovních míst v klesajícím francouzském průmyslovém sektoru. Opačný pohled na něj mají ale průmyslníci. Podle nich zákon negativně ovlivní průmyslové investice v zemi, jelikož stoupnou náklady na možné ukončení provozu spolu s komplexními právními náležitostmi. Podle některých politiků ze středopravého spektra může zákon „probudit falešné naděje“ mezi zaměstnanci.

Socialistický prezident Hollande vyvíjel snahy o zavedení tohoto zákona už v roce 2012 během své předvolební kampaně. K jeho schválení dolní komorou nepochybně přispělo uzavření dvou vysokých pecí společnosti ArcelorMittal ve Florange v severní Francii v červenci letošního roku.

Pokuta 20násobek minimální mzdy

Podle zákona je nezbytné, aby podniky s více než 1000 zaměstnanci prokázaly, že vyčerpaly všechny možnosti na jejich prodej. Pokud by obchodní soud shledal důkazy nedostatečnými, může uložit pokutu ve výši 20násobku minimální mzdy, která činí na každého zaměstnance 1430 eur (zhruba 36 500 korun). Zákon, který musí ještě schválit Senát, rovněž omezuje pokusy ohledně postupné změny majitelů firem.

V srpnu počet nezaměstnaných ve Francii poprvé za dva roky klesl v porovnání s červencem o 1,5 procenta na 3,236 miliónu. Meziročně se ale jednalo o nárůst ve výši 7,3 procenta. Hollande slíbil, že do konce letošního roku se pokusí nezaměstnanost viditelně snížit.

Reklama

Výběr článků

Načítám