Hlavní obsah

Praha řeší svoz odpadu, vypsala tendr za čtyři miliardy

Praha

Tendr na svoz komunálního odpadu v předpokládané výši 4,4 miliardy korun bez DPH hodlá vypsat hlavní město Praha. Vypsání výběrového řízení schválili radní hlavního města, podle předpokladu se uskuteční v posledním kvartále letošního roku.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Smlouvu s vítězem tendru Praha podepíše na čtyři roky. Zároveň radní schválili vypsání tendru na svoz odpadu do doby, než bude znám vítěz výše zmíněné veřejné soutěže, uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Vypsat zakázku a zajistit nakládání s odpadem musí Praha ze zákona. „V případě, že zakázka nebude realizována, dojde ze strany obce, jako původce odpadu, k porušení zákonných povinností, které jí vyplývají ze zákona,“ píše se v materiálu, který schválili radní. Kromě svozu odpadu bude muset vítězná firma rovněž zajistit provoz takzvaných call center.

Doba plnění veřejné zakázky byla podle materiálu stanovena s ohledem na záměr hlavního města odkoupit minoritní části akcií Pražských služeb. Prvních 12 měsíců nebude možné smlouvu vypovědět bez udání důvodů. „Poté bude možné uzavřenou smlouvu vypovědět bez udání důvodů s výpovědní lhůtou 18 měsíců,“ píše se v materiálu.

Dlouhodobé problémy se svozem odpadu 

Zároveň radní schválili tendr na svoz odpadu do doby, než bude možné uzavřít smlouvu s vítězem výše zmíněného řízení. Mělo by jít o takzvané jednací řízení bez uveřejnění – výzva jednomu uchazeči. Zakázka by měla být vypsána v říjnu a kontrakt v odhadované hodnotě 1,02 miliardy potrvá maximálně rok. Dodavatele musí vybrat do konce října, kdy končí původní smlouva na tyto služby. Nová smlouva začne platit od 1. listopadu.

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původně mělo uzavřenou desetiletou smlouvu s akciovou společností Pražské služby. Smlouva skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami prodloužila. Poslední zakázku vypsalo vedení města na konci dubna letošního roku. Její předpokládaná hodnota měla být 1,082 miliardy korun bez DPH. V červenci byla ale pro nízkou účast zrušena.

Praha zároveň usiluje o odkup podílu asi 17,3 procenta, který v Pražských službách vlastní společnost Northward Holding Limited. Ta jej na konci loňského roku koupila od skupiny Natland. Praha nyní v Pražských službách ovládá 77 procent akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám