Hlavní obsah

Lázně Dolní Lipová předčasně končí sezónu a propustí všechny zaměstnance

Jeseník
Aktualizováno

Lázně Dolní Lipová na Jesenicku, kde se léčí hlavně kožní onemocnění, musejí kvůli své ekonomické situaci ukončit v polovině října předčasně sezónu. Vedení se zároveň rozhodlo propustit všech 44 stálých zaměstnanců.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Lázně Dolní Lipová

Článek

Lázním ubyli pojištěnci, počet pacientů se snížil až o 70 procent. Osud lázní s dvousetletou historií zůstává nejistý, vedení se chce pokusit získat investora.

Podle starosty obce Lipová-lázně je to rána pro tamní zaměstnanost, dotkne se podle něj celých rodin.

"Rozhodli jsme se ukončit lázeňskou sezónu 13. října, kdy odtud odjede poslední pacient. Z důvodu toho, že sezóna končí tak brzo a další začátek sezóny je v nedohlednu, bylo na valné hromadě rozhodnuto, že budou všichni zaměstnanci propuštěni k 31. prosinci. Už jsme to probrali s úřadem práce, v pondělí jsme to probrali se zaměstnanci," řekl v úterý ředitel lázní Radim Hatlapatka.

"Nejsou klienti, nejsou pacienti. Kvůli všem státním restrikcím došlo ke snížení jejich počtu o 70 procent, což vedlo k velmi složité ekonomické situaci. Rok jsme přesto s dluhy nějak ukončili, ale nezbyly nám peníze na udržení v mimoprovozním režimu," doplnil Hatlapatka.

Rána pro obec

Sezóna v lipovských lázních obvykle končí v polovině prosince a začíná na konci ledna. Propuštění se dotkne podle ředitele lázní 44 stálých zaměstnanců, celkově se to však dotkne 53 lidí. Výpověď lidé dostanou v říjnu, lhůta jim poběží do konce roku.

Podle starosty obce Lipová - lázně je to pro obec velmi nepříjemná zpráva. "Spousta lidí z obce pracuje v lázních, jsou to i manželské dvojice. To propuštění zasáhne celé rodiny, které pracují v lázních. Budou ve složité situaci," řekl starosta Lubomír Žmolík.

Závislost na platbách pojišťoven

Lázně, které byly založeny v roce 1829, jsou závislé především na platbách pojišťoven. Právě jejich šetření se odrazilo na současném počtu klientů. V září sem dříve jezdívalo až 200 lidí, nyní jich bylo kolem čtyř desítek.

"Pořád jsme doufali, že nějakým způsobem lázeňství v naší obci udrží svou kontinuitu, i když vím, že lázeňství v České republice v současné době neprožívá nijak skvostné chvíle. Kvůli úhradovým vyhláškám došlo k razantnímu poklesu pacientů financovaných zdravotními pojišťovnami a lipovské lázně na nich byly z velké části závislé," uvedl starosta.

Další osud lázní je zatím nejistý. Jeho zástupci nyní jednají s investory. Ředitel lázní Hatlapatka řekl, že věří tomu, že řešení se najde a lázně budou fungovat i nadále.

Lázně v Česku jsou v ohrožení

Existenční problémy trápí i další lázně v tuzemsku. Příčinou je nový indikační seznam, který lázeňskou péči omezil. Lázním klesly příjmy od zdravotních pojišťoven, počty léčených, počty zaměstnanců i jejich platy. Problémem se v polovině září zabýval se zástupci lázní a odbory ministr zdravotnictví Martin Holcát. Slíbil jim, že projedná se zdravotními pojišťovnami navýšení platby za ošetřovací den, a to zejména na příští rok. Více peněz by mohly lázně dostat už i letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám