Hlavní obsah

Příští rok přijde mimořádná valorizace důchodů, slibuje ministerstvo

Praha

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá na příští rok mimořádnou valorizaci důchodů. Penzistům by další přidání mělo zřejmě dorovnat to, o co přišli kvůli pomalejšímu zvyšování důchodů letos a co ztratí od ledna. Vyplývá to z vyjádření šéfa resortu Františka Koníčka.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důchody se letos zvedly v průměru o 137 korun, v lednu by to mělo být průměrně o 45 korun víc. Kvůli úsporám je od letoška po tři roky zvyšování menší.

„Na ministerstvu už teď připravujeme mimořádnou valorizaci důchodů v roce 2014, která by měla eliminovat vliv zohlednění pouze třetiny růstu cen při valorizacích od ledna 2013 a ledna 2014," prohlásil Koníček.

Důchody se podle zákona zvyšují vždy od počátku roku o třetinu růstu reálných mezd a procentní část penze od letoška do roku 2015 o třetinu růstu cen. Do loňského roku se zvedaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd.

Od příštího roku nárůst o 45 korun

Od ledna příštího roku by se přitom důchody měly zvýšit v průměru o 45 korun. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se má upravit o desetikorunu. Procentní díl, který se vypočítává podle příjmu a doby placení odvodů, by měl průměrně růst o 35 korun. Letos v lednu si penzisti v průměru přilepšili o 137 korun. Z toho 60 korun putovalo do pevné částky, která tak činí 2330 korun.

Průměrný starobní důchod na konci pololetí činil podle České správy sociálního zabezpečení 10 948 korun, průměr všech důchodů – tedy starobních, pozůstalostních a invalidních – dosáhl na 10 639 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám