Hlavní obsah

AI: České zbrojovky vyvezly zbraně za 7 miliard, třetina mířila do rizikových zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z Česka byl v roce 2012 vyvezen vojenský materiál za rekordních 6,8 miliardy korun. O rok dřív dosáhla hodnota tohoto exportu 4,5 miliardy korun. Více než třetina zbraní ale směřovala do zemí, kde dochází k porušování lidských práv, uvedla organizace Amnesty International ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy loni směrovalo až 38,6 procenta z celkového objemu vyvezeného vojenského materiálu do zemí, kde neexistuje demokratická kontrola ozbrojených složek, nezávislé soudnictví a policie a způsob vlády je z podstaty autoritářský.

Za tyto země AI považuje například Jemen, Egypt nebo Alžírsko. V roce 2011 přitom směřovalo do „rizikových“ zemí 34,5 procenta vývozu.

„Vývoz zbraní do těchto zemí je v ČR často dán historicky, ČSSR ve velkém vyvážela například do Egypta nebo Sýrie a tradiční obchodní napojení přetrvalo. V současných konfliktech se mnohde bojuje se starými zbraněmi československé výroby,“ dodal expert Amnesty International na problematiku zbraní Michal Mochťak.

Podle AI se dosavadní jednání České republiky v oblasti obchodu s vojenským materiálem v praxi odklání od deklarovaných principů zahraniční politiky.

Organizace vyzvala ministerstvo zahraničních věcí, aby ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou a Senátem ČR připravilo opatření pro zlepšení dohledu nad schvalovacím procesem licencí do zemí, ve kterých hrozí riziko použití zbraní a vojenského materiálu k potlačování lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám