Hlavní obsah

České dráhy zdraží jízdenky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy (ČD) od letošního 15. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád pro rok 2014, zvednou základní jízdné ve vnitrostátní a mezinárodní dopravě v průměru o dvě procenta. Uvedl to ve čtvrtek Petr Pošta z tiskového oddělení ČD.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Do cen základního jízdného a některých obchodních nabídek se promítne inflace a růst cen vstupů,“ vysvětlil Pošta s tím, že kompletní nový ceník společnost zveřejní v průběhu listopadu.

Slevy a zdražení karet

Státní dopravce na druhou stranu zvýší slevy pro cestující, kteří pravidelně dojíždějí do zaměstnání a jsou držiteli karty IN 50, a také pro žáky a studenty se slevou IN 25. Pokud cestující využijí k nákupu traťové jízdenky kartu IN 50, za jízdenku zaplatí o polovinu méně. Dosud u traťových jízdenek tato sleva činila 25 procent.

Podraží nicméně věrnostní karty, konkrétně pro studenty a seniory. Tříletá aplikace IN 25 tak bude nově stát 490 korun místo 330 korun, jednoroční IN 50 a In-senior bude za 1490 korun místo současných 1330 korun.

Změní se počítání cen za přepravu kol a psů

Nově nabídnou České dráhy kartu IN 100 pro druhou třídu. „Tato varianta bude cenově výhodnější než současná nabídka IN 100 pro první třídu,“ vysvětlil Pošta, aniž by cenu nějak konkretizoval.

Ke změně dojde i v případě ceny celodenních víkendových jízdenek. Celostátní verze jízdenky bude stát nově 650 korun místo původních 600 korun, ceny regionálních verzí této jízdenky vzrostou o 25 korun. Ceny celodenních jízdenek zůstanou beze změny.

Dojde také k úpravě výpočtu cen za přepravu kol a psů. „Zatímco doposud se tyto doklady prodávaly ve variantě pro jeden vlak nebo jeden den, nově bude cena záviset na počtu projetých kilometrů bez ohledu na počet přestupů,“ sdělil Pošta. Nové ceny budou začínat na úrovni stávajícího přepravného, maximální ceny za přepravu psů a kol nepřevýší 50, respektive 75 korun.

Některé ze změn v tarifu ČD od 15. prosince 2013
Základní tarif stoupne o dvě procenta.
Zavedena sleva 25 procent ze žákovského jízdného (dojíždění do školy od 1. září do 30. června) pro žáky s studenty, kteří mají In-kartu s aplikací IN 25.
Zvýší se sleva pro cestující s aplikacemi IN 50 na pořízení traťových jízdenek z 25 na 50 procent.
Tříletá aplikace IN 25 podraží z 330 na 490 korun. Cena jednoroční IN 50 a In-senior vzroste z 1330 na 1490 korun.
Celostátní verze víkendové síťové jízdenky stoupne z 600 na 650 korun, regionální verze podraží o 25 korun.
Cena Kilometrické banky ČD vzroste z 2100 na 2200 korun.
Zdroj: ČD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám