Hlavní obsah

Brazílie brojí proti kriminalitě, v hlavním městě zakázali prodej dětských pistolek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozivé statistiky ohledně kriminality a s tím souvisejícím počtem vražd donutily představitele brazilského Federálního distriktu, který zahrnuje brazilskou metropoli Brasilia a dalších 28 administrativních jednotek, aby zakázali na tomto území prodej dětských hraček v podobě zbraní. Uvedl to server skynews.com.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Brazilský region, v němž žijí zhruba dva milióny obyvatel, se tak stal vůbec prvním v Latinské Americe, který takové rozhodnutí přijal. Kampaň proti dětským zbraním se rozběhla jako první ve 400tisícovém městě Ceilândia, označovaném jako nejnásilnější v rámci Federálního distriktu. Prodejci dostali na stažení takových hraček z obchodů čtyřměsíční lhůtu.

„Chceme-li změnit kulturu násilí, musíme na tom začít pracovat už od dětství. Naši synové tak začnou chápat, že zbraně nejsou hračky,“ nechal se slyšet federální sekretář pro oblast spravedlnosti Alirio Neto. Děti byly osloveny, aby odevzdaly své hračky v podobě zbraní výměnou za knihy.

Se zákazem prodeje zbraní lidé nesouhlasili

Brazilská populace čítá přes 200 miliónů lidí. Jen v loňském roce bylo v největší jihoamerické zemi zaznamenáno 43 000 násilných úmrtí, z čehož téměř tři čtvrtiny způsobily střelné zbraně.

„Násilí v Brazílii se začíná podobat válce,“ říká Valeria de Velasco, která je pověřena jednáním s oběťmi násilí v brazilském hlavním městě.

V roce 2005 proběhlo v Brazílii referendum týkající se celostátního zákazu prodeje zbraní, ovšem 64 procent obyvatel hlasovalo proti. V rámci dobrovolného odzbrojování vrátili lidé od roku 2004 více než 600 000 střelných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám