Hlavní obsah

Po silné státní bance chce ČSSD i národní obchodní řetězec

Právo, Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman nezůstal osamocen, když se nedávno vyslovil pro vytvoření národního obchodního řetězce, který by nabízel domácí potraviny. Podporu tomuto záměru vyslovili soc. dem., komunisté i zemanovci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tedy strany, které by po volbách mohly v zemi převzít otěže. Naopak pravice to odmítá a spíš jen podporuje farmářské trhy, případně dotace či půjčky zemědělcům.

ČSSD by tak spolu se silnou státní bankou se službami pro veřejnost jako konkurenci soukromým bankám podpořila silou státu i konkurenci současným obchodním řetězcům, které jsou vesměs zahraniční.

„Soc. dem. se inspiruje německým nebo rakouským modelem velkoobchodních a maloobchodních řetězců. V obou těchto státech jsou silné národní řetězce. Rádi bychom podpořili vznik silného národního řetězce,“ řekl v pondělí Právu stínový ministr zemědělství Michal Hašek.

Nejde ale podle něj o to, že by stát takový národní řetězec vlastnil a provozoval. „Na rozdíl od myšlenky jedné státní banky, kdy osobně vidím jako základ Českou poštu, která má 3400 poboček, primárně musí jít o soukromou aktivitu. Není to tedy tak, že by šlo o státní podnik,“ vysvětlil Hašek s tím, že stát by vytvořil podmínky pro vznik národního řetězce a dodal podporu.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Svým vyjádřením se zároveň distancoval od návrhu šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky, aby se státním peněžním ústavem, nabízejícím komerční služby klientům, stala Českomoravská záruční a rozvojová banka.

V rámci krajů hodlá ČSSD podle Haška podporovat soutěž Regionální potravina, pořádání farmářských trhů a regionálního prodeje. Domácí potraviny by se pak mohly octnout na stolech ve školních jídelnách, domovech pro seniory nebo v nemocnicích.

Soc. dem. chce vytvořit větší prostor pro české potraviny i v ostatních obchodních řetězcích. Podle Haška by měly uvádět, kolik procent potravin prodávají z národní produkce a kolik z dovozu.

Kováčik: Stát musí pomoci i materiálně

Vznik národního obchodního řetězce podporují také komunisté. „KSČM dlouhodobě říká, že národní obchodní řetězec by mohl vytvořit zdravé konkurenční prostředí. Jsem rád, že si i ostatní tento návrh vzali za svůj a dává to naději, že by po volbách mohl být realizován,“ sdělil Právu stínový ministr zemědělství za KSČM Pavel Kováčik.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik

Podle něj ale nebude vznik národního obchodního řetězce možný bez pomoci státu. Zdůraznil, že vláda by po volbách nejprve měla téma projednat v evropských strukturách, tak, aby vyloučila obvinění z nedovolené podpory. „Důležité je, aby mohla být poskytnuta i materiální podpora státu,“ uvedl Kováčik.

Podle něj by následně měla vláda svým usnesením uložit ministerstvům zemědělství i průmyslu a obchodu, aby přinejmenším vytvořila podmínky pro vznik národního řetězce.

Komunistický stínový ministr považuje za detail, zda by takový řetězec vznikl na zelené louce nebo na základě prodejen COOP, jak zmínil Zeman.

Podporu myšlence národního obchodního řetězce vyslovil už před časem i ministr zemědělství a lídr ústecké kandidátky Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ) Miroslav Toman.

Jako reálnou variantu ale nevidí vznik zbrusu nového řetězce. „Nicméně umím si představit spolupráci s těmi dosavadními prodejnami COOP tak, abychom dostali větší množství českých výrobků za lepší ceny,“ řekl Toman nedávno v ČT.

TOP 09: raději dotace a půjčky

První místopředseda lidovců Marian Jurečka naopak soudí, že lepší cestou je přirozené sdružování zemědělců za účelem odbytu. „Znám případy, kdy někdo, kdo má malou mlékárnu, začíná kooperovat s tím, kdo má nějakou výrobu uzenin, a mají společný farmářský obchod,“ prohlásil v debatě s ministrem v demisi.

Raději farmářské trhy

Skeptický je k plánům s národním řetězcem i místopředseda TOP 09 Pavol Lukša. „Myslím, že tady jsme pět minut po dvanácté, to se mohlo udělat už po roce 1990,“ uvedl.

Podle Lukši jsou vhodnější formou farmářské trhy. „Tento segment se velmi dobře osvědčil. Jde o iniciativu zespodu. Je jednou z cest, pokud se zemědělci sdruží a vyvinou takovou iniciativu,“ uvedl Lukša.

TOP 09 se ve svém programu zaměřuje místo na vznik řetězce na podporu místní a regionální produkce pomocí dotační politiky. Bezúročnými půjčkami pak chce podpořit produkci mléka a chov skotu v horských a podhorských oblastech.

Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) zcela odmítl variantu, že by se stát podílel na vzniku národního obchodního řetězce.

„Jsem přesvědčen, že stát podnikat nemá,“ řekl. Podle Bendla není cestou vytváření dalšího socialistického podniku.

Pozor na Brusel, varuje Bendl

Vyslovil se i proti podpoře některého z řetězců, například zmiňovaného COOP. Podle exministra by takový krok tvrdě narazil na pravidla EU. „To je jasné zvýhodňování,“ upozornil Bendl.

Občanští demokraté místo toho prosazují sledování a kontrolu kvality potravin na trhu. „Chceme ochránit české spotřebitele od nekvality,“ uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Druhou cestou, jak pomoci českému zemědělství, je podle Bendla využití maximální podpory, která se nebude odporovat pravidlům EU.

„Chceme podporovat zemědělce tam, kde chovají dobytek. Chceme podporovat zemědělce maximálně v produkci potravin, nikoliv nepotravinářských produktů,“ vysvětlil Bendl.

Anketa

Jste nakloněni myšlence "národního obchodního řetězce"?
Ano
81,3 %
Ne
18,7 %
Celkem hlasovalo 46792 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám