Hlavní obsah

Návrh prodloužit pro ČR o rok čerpání z fondů neprošel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Neúspěchem skončil pokus místopředsedy Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka (ODS) prosadit ve vlivném výboru pro regionální rozvoj EP návrh, aby Česká republika mohla prodloužit nynější čerpání evropských dotací o jeden rok. Delší čerpání, na které teď mají nárok Slováci a Rumuni, se tedy zatím pro Česko prosadit nedaří a reálně hrozí, že Praha na určitou část vyčleněných peněz letos nedosáhne.

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Článek

Téma při svých jednáních s představiteli EU zmiňoval v Bruselu minulý týden i prezident Miloš Zeman. V zásadě jde o možnost, kterou měly v letech 2007 až 2010 tehdejší nové členské země EU spolu s Řeckem a Portugalskem. Platilo pro ně, že mohou podle takzvaného pravidla n+3 uplatnit u EU žádost o proplacení peněz na projekty ještě tři roky po přijetí závazku.

Nyní platí o rok kratší termín, tedy n+2. V příštím finančním období v letech 2014 až 2020 bude ale možnost tříletého dočerpávání opět standardem. Vlasák jako parlamentní zpravodaj příslušné legislativy navrhoval, aby pravidlo n+3 platilo pro všechny země i nyní, tedy v letech 2011, 2012 a 2013.

"Toto pravidlo se osvědčilo a budeme ho používat v období 2014 až 2020, tak jsem chtěl tu mezeru zaplnit a výhodu dát všem státům," vysvětlil po hlasování Vlasák.

Česko by podle něj v příštím roce mohlo přijít o částku mezi deseti a dvaceti miliardami korun, o další miliardy pak může přijít v následujícím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám