Hlavní obsah

Rumuni přitvrdili, po ČEZ chtějí v arbitráži přes dvě miliardy korun

Praha

Rumunská státní společnost Electrica S.A. chce po české energetické skupině ČEZ za údajné porušení privatizační smlouvy částku 82 miliónů eur (zhruba 2,1 miliardy korun). Dosud Rumuni požadovali 18,8 miliónu eur (asi 490 miliónů korun). ČEZ obvinění odmítá a podal návrh na zamítnutí žaloby.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Electrica podala na ČEZ žalobu k Mezinárodnímu rozhodčímu soudu při Mezinárodní obchodní komoře v Paříži loni v říjnu. ČEZ podle rumunské firmy porušil privatizační smlouvu z dubna 2005, na jejímž základě získal kontrolní podíl v Electrica Oltenia. Konkrétní důvod porušení smlouvy rumunská firma neuvedla.

„ČEZ i nadále trvá na tom, že privatizační smlouvu uzavřenou v roce 2005 neporušil, což bylo stranami potvrzeno při následném dokoupení zbývajících minoritních podílů od společnosti Electrica S.A. v roce 2009. Z toho důvodu ČEZ, a. s., považuje nárok společnosti Electrica S.A. za naprosto neopodstatněný a navrhl zamítnutí žaloby,“ uvedla v úterý česká skupina.

Dodávky elektřiny pro více než milión Rumunů

Koupí 51 procent v distribuční společnosti Electrica Oltenia vstoupil ČEZ na rumunský trh. V roce 2009 dokoupil podíly minoritních akcionářů, čímž se stal jediným vlastníkem rumunské společnosti. Distribuční společnost nyní funguje pod názvem CEZ Distributie a působí v jihozápadní části Rumunska. Zajišťuje dodávky elektřiny pro téměř 1,4 miliónu zákazníků.

ČEZ v Rumunsku investoval také do výroby elektřiny. Skupina provozuje větrný park Fantanele a Cogealac s instalovaným výkonem 600 megawattů. Výroba elektřiny v parku se podílí deseti procenty na celkové rumunské výrobě z obnovitelných zdrojů.

Související téma

Do konce roku 2012 vytvořil ČEZ v Rumunsku kumulovaný zisk před odpisy v hodnotě 16,9 miliardy korun. Podle hodnocení skupiny je investice v této zemi nad očekávanou návratností.

Reklama

Výběr článků

Načítám