Hlavní obsah

Uzavření Dolu Paskov dopadne i na Poláky

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S propouštěním polských horníků a jejich nahrazením místními lidmi počítá společnost OKD v případě propouštění kvůli uzavření Dolu Paskov. Právu to v pondělí potvrdil místopředseda Sdružení hornických odborů Jaroslav Vlach.

Foto: OKD

Těžební věže Dolu Paskov

Článek

„Počítalo se s tím, že v případě, že by bylo potřeba umístit horníky z Paskova jinde, dostanou výpovědi zaměstnanci dodavatelských firem působících na jiných dolech,“ řekl. „Má to logiku. Jinak by propuštění horníci zůstali na českém úřadu práce, zatímco tak to budou polští na úřadu práce v Polsku,“ dodal.

Pro kolik lidí z Paskova by se výpověďmi pro Poláky zachránila práce, nedokázal Vlach odhadnout.

„Určitě stovkám. Poláci jsou zejména v razičských a rubáňových kolektivech – a ty jsou i na Paskově, odkud by tak mohly přejít na jiné šachty OKD,“ vysvětlil odborový předák a dodal, že právě odbory dlouhodobě poukazovaly na upřednostňování zahraničních dodavatelských firem.

V OKD v současnosti pracuje asi 12 300 vlastních a necelé 3000 zaměstnanců dodavatelských firem. „Zhruba 85 procent zaměstnanců dodavatelských organizací je polské národnosti, 13 procent tvoří Slováci,“ sdělil na dotaz Práva mluvčí OKD Marek Síbrt. Upozornil však, že velkou část polských pracovníků tvoří zkušení a vysoce kvalifikovaní horníci, kteří jsou pro OKD velice důležití.

Jistota pro vlastní

I tak podle něho firma se snižováním jejich stavu počítá. „Na tom jsme se dohodli i s odborovými organizacemi,“ sdělil Síbrt s tím, že zatímco v současnosti pracuje v OKD zhruba 3000 pracovníků dodavatelských organizací, na konci roku 2012 to bylo ještě asi 4300. „Z toho je zřejmé, že primárním cílem OKD je zajistit jistotu zaměstnání vlastním lidem,“ nastínil.

Podle Síbrta musela OKD zejména v minulosti přistoupit na zaměstnávání většího počtu cizinců, zejména polských horníků. „V důsledku toho, že v 90. letech u nás došlo k zániku hornického školství, měla společnost v minulosti problémy sehnat některé typy profesí. To nás vedlo k tomu, že jsme iniciovali znovuobnovení hornického školství v Karviné a v Havířově,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám