Hlavní obsah

Snižme spotřebu fosilních paliv o třetinu, žádá francouzský prezident

Paříž

Francouzský prezident François Hollande by rád, aby země galského kohouta snížila do roku 2030 spotřebu fosilních paliv o 30 procent. Jeho slova do jisté míry kolidují s prohlášeními některých dalších politiků z Evropské unie, aby se v souvislosti se zelenou energií tolik netlačilo na pilu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Podle francouzského prezidenta by si Evropská unie měla stanovit ambicióznější cíle pro snižování emisí skleníkových plynů.

„Energie z fosilních zdrojů tvoří 70 procent naší celkové spotřeby energie,“ prohlásil Hollande v projevu o energetické strategii Francie na příští desetiletí. „Navrhuji proto do roku 2030 omezit spotřebu fosilní energie o 30 procent,“ sdělil.

Francie prý půjde příkladem a do roku 2050 se bude snažit snížit spotřebu energie na polovinu. Prezident rovněž řekl, že EU by do roku 2030 měla snížit emise oxidu uhličitého o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Nynější cíl je pokles o 20 procent do roku 2020. „Evropa musí jít příkladem,“ dodal.

Pozor na masakr

Kriticky se nicméně před nedávnem na adresu zelené energie vyjádřil evropský komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani. Podle něj přemrštěné náklady na obnovitelné zdroje způsobily, že EU stojí před „průmyslovým masakrem“.

Evropa svým úprkem za zelenou energií vyhnala podle Tajaniho náklady elektrické energie na neúnosné úrovně, a evropský průmysl tak přestává být schopen ve světě konkurovat.

Evropský prezident Herman van Rompuy označil snížení energetických nákladů za nejvyšší evropskou prioritu. „Ve srovnání s americkými konkurenty platí dnes evropský průmysl dvakrát víc za elektřinu a čtyřikrát víc za plyn. Našim firmám není nic platné, že jsou efektivnější,“ nechal se slyšet. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám