Hlavní obsah

V řetězcích je i maso, které neprošlo českou kontrolou, tvrdí veterináři

– Praha • Aktualizováno

V českých obchodních řetězcích se prodává i maso z dovozu, které neprošlo českou veterinární kontrolou. Tvrdí to Komora veterinárních lékařů. Jak uvedl na závěr Světového veterinárního kongresu v Praze prezident komory Jan Bernardy, kontrola masa v Česku není dostatečná.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Česku je za nezávadnost masa a živočišných produktů zodpovědná Státní veterinární správa (SVS), která s tvrzením komory nesouhlasí. Každý výrobek prodávaný v českých řetězcích je označený identifikačním číslem výrobce, a je tedy dohledatelný, řekl mluvčí SVS Josef Duben.

Podle Bernardyho ale maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. „Kontrol v obchodech je z našeho pohledu málo,“ uvedl Bernardy.

SVS i ministerstvo to vidí jinak

S tím nesouhlasí SVS, podle níž je kontrol „přesně tolik, kolik jich má být“. „My nezjišťujeme problémy, které by znamenaly zdravotní ohrožení lidí,“ uvedl Duben. Dodal, že veterinární kontrolu potvrzuje také označení výrobků v obchodě.

„Může se o tom přesvědčit i sám zákazník, když se ve zmíněných řetězcích  na takový výrobek podívá, každý je označen oválem, kde je kód země a je tam identifikační číslo výrobce, aby to bylo dohledatelné. To už samo o sobě svědčí o tom, že výrobek prošel veterinární kontrolou,“ prohlásil mluvčí veterinární správy.

Ministerstvo zemědělství odmítá tvrzení, že by kontrola masa v ČR byla nedostatečná a považuje ho za zavádějící.

„SVS provádí kontroly potravin živočišného původu jak vyrobených v ČR, tak přijatých z ostatních členských státu EU nebo ze třetích zemí plně v souladu s požadavky platné legislativy a ve prospěch spotřebitelů,“ uvedla mluvčí resortu Dana Večeřová. Kromě toho podle ní musí všichni provozovatelé potravinářských podniků, včetně obchodníků, SVS oznamovat všechny zásilky potravin živočišného původu ze všech států EU.

Problematická prý hlavně drůbež

Situace je podle veterinárních lékařů vážná především u drůbežího masa, kde je nejčastěji zjištěnou závadou sledovatelnost a značení výrobků. To je v některých případech prý přebalováno a pod značkou CZ se dostává do českého obchodního řetězce.

„Spotřebitel u masa nezjistí, zda se pod značkou CZ ve skutečnosti neskrývá kuřecí maso ze zahraničí, například z Polska,“ řekl Jan Bernardy.

Komora veterinárních lékařů zadala vlastní testy vzorků drůbežího masa z maloobchodu, výsledky by měly být k dispozici v řádu týdnů. Orgány veterinárního dozoru v ČR podle komory kontrolují jen část provozů a počet kontrol maloobchodů je poměrně nízký. Státní veterinární správa ve své výroční zprávě za rok 2012 počet kontrol neuvádí.

Jak pro Novinky uvedla Judita Urbánková, mluvčí společnosti Ahold, která v Česku provozuje řetězec Albert, chlazené kuřecí maso prodávané v Albertu je výhradně českého původu.

„Při každé dodávce masa ze zahraničí, včetně intrakomunitárního trhu Evropské unie, musí být zásilka masa před dodávkou nahlášena na Státní veterinární správu. Stejný postup je ze strany naší společnosti přísně dodržován před všemi zahraničními závozy na distribuční centra společnosti Ahold,“ sdělila Urbánková.

SVS má pak možnost kdykoli provést kontrolu přímo v našem distribučním centru. „U všech porážek v České republice, které probíhají u našich dodavatelů, je přítomen technik nebo veterinář, takže i v této fázi procesu je kontrola dostatečná,“ dodala Urbánková.

Komora volá po osvědčení zdravotní nezávadnosti

Prezident Komory veterinárních lékařů ČR Jan Bernardy navrhuje znovuzavedení dříve povinných osvědčení zdravotní nezávadnosti. „Dříve veterináři těsně před přepravou zvířat na porážku vydávali osvědčení o jejich zdraví, to však dnes již neplatí, zodpovědnost přešla na chovatele,“ dodal Bernardy.

Podle něj tak není možné zjistit, zda majitel chovu nepodává svým zvířatům antibiotika v krmivech bez předpisu. Certifikace byla zrušena rozhodnutím EU na žádost chovatelů v roce 2009 jako zbytečná administrativa.

Pokud jde o zjištěné problémy, například letos v červenci odhalila SVS, že kuřecí maso z Polska obsahovalo trojnásobně vyšší než povolené množství antibiotika doxycyklinu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám