Hlavní obsah

Fed zhoršil výhled americké ekonomiky, podpůrná opatření platí

– Washington/New York • Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) ve středu překvapivě nechala v platnosti dosavadní opatření na podporu ekonomiky. Nenaplnila tak očekávání, že začne své rozsáhlé nákupy dluhopisů postupně omezovat. Banka také snížila odhad letošního růstu ekonomiky USA na 2,0 až 2,3 procenta, zatímco dosud očekávala růst v rozsahu 2,3 až 2,6 procenta.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.

Článek

Americké akcie na zprávu o zachování stimulů reagovaly silným růstem a například index S 500 se vyšplhal na nové maximum.

Fed nyní podporuje ekonomiku nákupem dluhopisů až za 85 miliard dolarů (1,6 biliónu Kč) měsíčně. Většina analytiků podle průzkumu agentury Reuters očekávala, že Fed dnes ohlásí snížení těchto nákupů alespoň o deset miliard dolarů měsíčně.

Fed dával v posledních měsících najevo, že pokud se bude ekonomika dál zlepšovat, pak začne letos omezovat masivní nákupy dluhopisů a ukončí je v polovině příštího roku.

Fed podporuje ekonomický růst a zaměstnanost navíc téměř nulovými úrokovými sazbami.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,5 procenta. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu klesla na 7,3 procenta, což byla nejnižší úroveň od konce roku 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám