Hlavní obsah

Gazprom vrátil jako kompenzace české RWE 1,5 miliardy dolarů

– Praha/Moskva • Aktualizováno

Ruský plynárenský gigant Gazprom vrátil německé energetické skupině RWE za platby za dodávky plynu z minulých let ve výši 1,5 miliardy dolarů (29 miliard Kč). Tuto částku v červnu určil soud jako náhradu pro českou divizi RWE Transgas. Vyplývá to ze středečních informací agentury Reuters, které potvrdil mluvčí českých aktivit RWE Martin Chalupský

Článek

RWE byla ve sporu s Gazpromem kvůli vysokým cenám plynu a v červnu arbitr rozhodl o změně výpočtu cen a vyplacení náhrady za platby od května 2010. Výše náhrady však tehdy nebyla zveřejněna.

"Tribunál přiřkl firmě RWE Transgas částečnou náhradu za platby uskutečněné od května 2010, která činí zhruba 1,5 miliardy dolarů," uvedla nyní podle agentury Reuters firma Gazprom v prospektu k emisi dluhopisů. Mluvčí exportní divize Gazpromu upozornil, že skupina RWE již tyto peníze dostala.

Dlouhodobé smlouvy za vysoké ceny

Smlouvy na plyn jsou pro evropské energetické firmy velký problém. Většina společností uzavřela s dodavateli dlouhodobé dohody v době, kdy ceny byly vysoké. Nyní však musí prodávat plyn konečným zákazníkům za nižší tarify. Proto se snaží vyjednat snížení svých nákupních cen.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí střední a východní Evropě včetně Česka, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

Šéf exportní divize Gazpromu Alexander Medveděv začátkem roku prohlásil, že firma hodlá během příštího desetiletí posílit své dominantní postavení na evropském trhu. Gazprom však v Evropě čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných formací.

Začátkem června Medveděv uvedl, že firma v letošním roce sníží ceny zemního plynu pro své evropské zákazníky. Průměrná cena u dlouhodobých kontraktů by podle něj měla klesnout o zhruba pět až osm procent na 370 až 380 dolarů (asi 7200 až 7400 Kč) za 1000 metrů krychlových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám