Hlavní obsah

Ostravě by se mělo lépe dýchat, z Bruselu dorazí dotace na odprášení

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise dala zelenou projektům českých oceláren ArcelorMittal (AMO) a Třinecké železárny (TŽ), které chtějí dotace Evropské unie použít k odprášení svých provozů. Sdělila to mluvčí komise María Madridová. Podle českého eurokomisaře Štefana Füleho hodnota pomoci překračuje jednu miliardu korun.

Článek

Dva z největších znečišťovatelů životního prostředí v Moravskoslezském kraji by tak brzy mohli ročně vypouštět do ovzduší o stovky tun prachu méně.

„Evropská komise schválila státní pomoc pro další dva české projekty ke zlepšení čistoty ovzduší na Ostravsku. Hodnota překračuje jednu miliardu korun,“ uvedl na svém twitterovém účtu eurokomisař Štefan Füle.

„Česká republika chce využít peníze z evropských strukturálních fondů k instalaci odprašovacího vybavení v ArcelorMittalu Ostrava a Třineckých železárnách,“ sdělila mluvčí.

Společnostem to podle ní umožní snížit znečištění vzduchu způsobované výrobou oceli, a zlepší se tak stav životního prostředí v okolí. Připomněla, že obě firmy působí v Moravskoslezském kraji, který trpí velmi znečištěným ovzduším.

Do vzduchu nepůjdou stovky tun prachu

V Třineckých železárnách se má jednat o odprášení spalin a uzlů na takzvané aglomeraci číslo 2 za 910 miliónů korun. „Po jeho realizaci se sníží celková roční produkce tuhých znečišťujících látek na tomto zdroji až o 130 tun za rok,“ uvedl generální ředitel TŽ Jan Czudek.

Mluvčí TŽ Petra Jurásková řekla, že pokud komise dotaci schválí, na ekologické investici se začne pracovat prakticky ihned.

V AMO půjde o odprášení jižní aglomerace. Díky tkaninovému filtru by měla firma do ovzduší vypouštět ročně zhruba o sto tun prachu méně. Mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková uvedla, že odprášení aglomerace Jih by mělo být dokončeno do roku 2016.

Další ostravský podnik Evraz Vítkovice Steel dostal od Krajského úřadu Moravskoslezského kraje prodloužení doby, dokdy má vybudovat sekundární odprášení konvertorové haly. Stát se tak má nově do konce září 2015. Evraz měl mít původně ekologickou investici hotovou letos, bez ní by podnik dál nesměl vyrábět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám