Hlavní obsah

Nový dreamliner je o šest metrů delší, první let má za sebou

– Seattle

Americký strojírenský koncern Boeing úspěšně dokončil první zkušební let svého letadla 787-9 Dreamliner, které je prodlouženou verzí v současnosti vyráběného dopravního letounu 787. Podle agentury Reuters trval let určený k otestování kontrolních systémů přibližně pět hodin.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Nový dreamliner pojme o 40 pasažérů víc než model 787 (na snímku).

Článek

Letadlo dosedlo na přistávací plochu v areálu společnosti Boeing v západoamerickém městě Seattle ve středu v 01.18 SELČ. Zkoušky systémů byly podle Reuters úspěšné.

Letoun 787-9 má zhruba o šest metrů delší trup než v současnosti vyráběný model 787-8. Přepraví tak o 40 pasažérů více, tedy celkem 290. Se zahájením dodávek zákazníkům počítá Boeing v polovině příštího roku.

Katalogová cena letadla 787-9 činí 243,6 miliónu dolarů (4,7 miliardy Kč), zatímco model 787-8 stojí podle Reuters 206,8 miliónu dolarů.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Od uvedení do provozu ho však provázejí značné problémy. V polovině ledna bylo všech zhruba 50 letounů Dreamliner po celém světě na několik měsíců odstaveno z provozu kvůli přehřívání baterií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám