Hlavní obsah

Důchody se mají zvýšit v průměru o 45 Kč, navrhuje ministr

Praha

Důchody by se od ledna měly zvednout v průměru o 45 korun. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se má zvýšit o desetikorunu. Procentní díl, který se vypočítává podle příjmu a doby placení odvodů, by měl průměrně růst o 35 korun. Řekl to ministr práce František Koníček.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Článek

Podle něj ministerstvo tento návrh dokončuje, pak ho předloží vládě. Na konci června starobní důchod dostávalo 1,73 miliónu osob. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo celkem 2,86 miliónu lidí.

"Považuju toto zvýšení nejenom za nemravné, ale vůbec je třeba se důchodcům skoro i omluvit. Já nemám jedinou legislativní možnost, jak ten stav změnit. Toto je maximum, co je možné podle zákona vypočítat a vládě navrhnout," řekl Koníček. Podle předběžných údajů v srpnu odhadoval, že by si penzistky a penzisté mohli od ledna přilepšit v průměru o 63 až 65 korun. Data, která v září zveřejnil statistický úřad a z nichž se valorizace počítá, byla ale méně příznivá.

Mzdy reálně klesly

Podle zákona se důchody zvyšují vždy od počátku roku o třetinu růstu reálných mezd a procentní část penze od letoška do roku 2015 o třetinu růstu cen. Mzdy v Česku loni reálně klesly. Spotřebitelské ceny se od loňského srpna do letošního července zvedly o 1,3 procenta.

Průměrný starobní důchod na konci pololetí činil podle České správy sociálního zabezpečení 10 948 korun, průměr všech důchodů dosáhl na 10 639 korun.

Letos v lednu si penzisti v průměru přilepšili o 137 korun. Z toho 60 korun putovalo do pevné částky, která tak činí 2330 korun. V příštím roce by se měla zvýšit na 2340 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám