Hlavní obsah

Potravin letos vyvezeme o 14 procent víc, odhadují Poláci

Varšava

Export polských potravin by měl v letošním roce vrůst o zhruba 14 procent na více než 11 miliard eur (přes 283 miliard korun). Vyplývá to z analýzy polského ministerstva zemědělství a rozvoje venkova.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Aféry v Polsku se týkaly i živočišných chovů. Ilustrační foto

Článek

Nejvíc potravin odebírá Německo, následuje Velká Británie, Česká republika a Rusko. Přestože dovoz polských potravin do Česka stagnuje, za celý letošní rok očekávají polští exportéři růst.

Proti kvalitě polských potravin se v poslední době ozvala řada kritických hlasů. Podle Agentury zemědělského trhu Polské republiky (ARR) se nicméně jednalo o pochybení jednotlivých výrobců, která nemají vliv na dlouhodobou poptávku.

Jak dále připomněla ARR, Polsko není na svém exportu příliš závislé. Jeho podíl na celkovém hrubém domácím produktu země je asi 30 procent, což je o polovinu méně než v Česku. Rozvoj potravinářství je tak mnohem více způsoben rostoucí domácí spotřebou.

Polsko zpřísnilo kontroly

„Kladná čísla vývozu polských potravin jsou odrazem naší snahy o neustálé zvyšování kvality a konkurenceschopnosti našich zemědělských produktů, pokračující modernizace a rozvoje polských rodinných farem, které jsou základem našeho zemědělství,“ uvedl Piotr Kondraciuk z ARR.

Podle Kondraciuka Polsko bere připomínky zahraničních partnerů vážně a kontroly kvality letos ještě zpřísnilo.

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let stoupl více než čtyřnásobně a Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně. Letos ale polské potraviny stíhá na českém trhu řada afér a polský podíl na celkovém dovozu potravin do Česka v poslední době mírně klesl, připomněla ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám