Hlavní obsah

Řecko se vrátí na úroveň před krizí za šest let, tvrdí premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecký premiér Antonis Samaras v pondělí odhadl, že se životní úroveň obyvatel a hrubý produkt jeho země vrátí na hodnoty před krizí za zhruba šest let. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Řecký premiér Antonis Samaras

Článek

"Ještě jsme (z krize) nevybředli. Stále existují problémy, které je třeba řešit," řekl Samaras během konference na téma demokracie pořádané listem International Herald Tribune v Aténách.

"Podle většiny odborníků není zapotřebí desítek let nebo celých generací, ale jen šesti let, aby se Řecko dostalo na úroveň hrubého domácího produktu a životní úrovně před krizí," tvrdil v pondělí Samaras. Řecký premiér vyzdvihl reformy provedené v posledních měsících jeho vládou.

Samaras bude v úterý v Bruselu jednat s představiteli Evropské unie. Přijede ve chvíli, kdy sílí diskuse o možném dalším balíku finanční pomoci problematickému členu eurozóny.

Šéf euroskupiny: Země bude potřebovat další pomoc

S předsedou Evropské komise José Barrosem by měl Samaras probrat "poslední ekonomický a politický vývoj" v Řecku, ale také blížící se řecké předsednictví EU.

Šéf euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, Jeroen Dijsselbloem ale nedávno prohlásil, že řecké finanční problémy příští rok neskončí, a proto je realistické předpokládat, že země bude před svým návratem na dluhopisové trhy potřebovat od eurozóny další finanční pomoc.

Země pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a eurozóny potřebuje od roku 2010, kdy předlužená země, které nikdo nechtěl půjčovat, odešla z kapitálových trhů. MMF v červnu odhadl, že Řecku bude v letech 2014 a 2015 chybět téměř 11 miliard eur.

Snahu řecké vlády snižovat zadlužení a plnit podmínky slíbené v rámci dohod o předchozí pomoci provázejí stávky a protesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám