Hlavní obsah

Nejbohatším Američanem je Bill Gates. Už dvacet let za sebou

New York

Dvacátým rokem v řadě zůstává nejbohatším Američanem zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Za ním se umístili investor Warren Buffett a zakladatel softwarové firmy Oracle Larry Ellison. Uvedl to časopis Forbes ve svém výročním seznamu 400 nejbohatších lidí v USA.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

S majetkem 72 miliard dolarů (zhruba 1,39 biliónu korun) Gates navíc předstihl mexického telekomunikačního magnáta Carlose Slima a dostal se také znovu do čela nejbohatších lidí světa.

Warren Buffett si potvrdil druhé místo a jeho bohatství se za poslední rok rozrostlo z celého žebříčku nejvíce. Hodnota jeho majetku vzrostla o 12,5 miliardy dolarů na 58,5 miliardy dolarů. Larry Ellison zůstává na třetím místě s majetkem 41 miliard dolarů.

Bohatí ještě dále bohatli

Na dělené čtvrté příčce figurují bratři Charles a David Kochové, spoluvlastníci konglomerátu Koch Industries. Následují čtyři členové rodiny Waltonových, která vlastní maloobchodní kolos Wal-Mart. První desítku uzavírá zakladatel agentury Bloomberg a nyní newyorský starosta Michael Bloomberg s majetkem 31 miliard dolarů.

Forbes uvedl, že nejbohatší Američané za poslední rok dál zvyšovali své bohatství, zejména díky silnému růstu cen akcií a nemovitostí. Úhrnná hodnota majetku čtyř set „superbohatých“ se zvýšila na nové maximum dva bilióny dolarů z úrovně 1,7 biliónu dolarů o rok dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám