Hlavní obsah

O účtenkovou loterii je na Slovensku velký zájem, systém napadli hackeři

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Za prvních 12 hodin si Slováci zaregistrovali přes 100 000 účtenek, aby se mohli zúčastnit Národní účtenkové loterie. Ministr financí Peter Kažimír vyjádřil se startem loterie spokojenost, ale uvedl, že systém registrace napadli hackeři, a nefungoval na sto procent.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Za prvních 12 hodin se zaregistrovalo 100 000 účtenek.

Článek

„Osmdesát procent zájemců se registrovalo prostřednictvím internetu. Útok hackerů se technicky uskutečnil z Jižní Ameriky. Naši odborníci s tím bojují. Opadne první nápor a bude vše v pořádku,“ přislíbil Kažimír.

První registrace proběhla podle ministra v pondělí deset vteřin po půlnoci a každou minutu se registruje 300 nových zájemců. „Klíčový odkaz loterie je, aby si lidé sbírali účtenky, ověřovali si jejich pravost a aby je vyžadovali. Abychom mohli následně, hlavně na dani z přidané hodnoty, vybrat víc. Je rozdíl, zda peníze zůstanou v kapsách obchodníků jako nelegální příjem, nebo jsou odvedeny do státního rozpočtu,“ řekl ministr.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Svou účtenku si do loterie zaregistroval také ministr financí Peter Kažimír.

Kažimír si před novináři elektronicky zaregistroval jednu účtenku. „V bufetu na zimním stadionu jsem si ji musel zvýšeným hlasem vyžádat,“ dodal.

Postup přímo, nebo registrací

Postoupit do slosování přímo je možné nákupem v síti prodejen kancelářských potřeb Ševt, která má se státní loterijní společností Tipos smlouvu, že účtenky vydané v těchto prodejnách postupují do slosování automaticky. Ostatní účtenky je potřeba zaregistrovat na internetu nebo pomocí mobilních aplikací, formou SMS zprávy za 12 centů nebo ve sběrnách Tiposu za 20 centů.

První losování proběhne poslední zářijový den. Bude se losovat první cena v hodnotě 10 000 eur (asi 250 tisíc korun) a devět výherců si rozdělí dalších 10 000 eur. Každých 28 dní Tipos náhodně vybere dalších osm čísel, která půjdou do tzv. druhé šance. V ní je možné vyhrát věcné ceny, například automobil.

Mluvčí Tiposu Rastislav Čépe Právu řekl, že do loterie se mohou zapojit také občané jiných zemí, pokud to neodporuje legislativě jejich mateřských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám