Hlavní obsah

Hlavní tah z Brna na Svitavy se zavírá, řidiče čekají kolony

Právo, Petr Kozelka

Nervy napjaté až k prasknutí, téměř každodenní kolony, množství kamiónů a málo míst na bezpečné předjíždění. Tak vypadá každodenní realita pro desetitisíce lidí, kteří jezdí po silnici z Brna na Svitavy. Cesta po frekventovaném tahu 1/43 se na následujících 14 dnů změní pro řidiče v ještě větší dobrodružství.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Auta, kam se podíváš aneb Každodenní realita pro řidiče projíždějící Lipůvkou a také neradostný pohled pro místní obyvatele.

Článek

Úsek mezi Lipůvkou a Lažanami na Blanensku bude totiž od úterý úplně uzavřen z důvodu celoplošné opravy vozovky. Objížďka povede přes Blansko a Rájec-Jestřebí. Práce na úseku skončí 1. října.

„Objízdná trasa bude řádně značená, řidiči se nemusí bát, že by bloudili. Každopádně ale musí počítat s tím, že proti normálu jim cesta zabere více času. Policisté budou samozřejmě připraveni řešit situaci na krizových místech, apelujeme ale hlavně na řidiče, aby byli ohleduplní a měli trpělivost,“ prohlásila policejní mluvčí Iva Šebková.

Kousek od objezdu je přejezd

Nejrizikovější místo na objízdné trase bude kruhový objezd v Blansku u nádraží. Tam se tvoří často kolony i při běžném provozu, protože jen pár desítek metrů od objezdu je železniční přejezd na hlavním tahu z Brna na Českou Třebovou, kde denně projedou desítky vlaků.

„Zde bude důležité, aby řidiči neblokovali kruhový objezd ve chvíli, kdy budou závory dole. Na místě budou v kritických časech i policisté, aby dopravu usměrňovali,“ slíbila Šebková. V Blansku se dají očekávat i další komplikace vzhledem k tomu, že na hlavní ulici jsou výjezdy k supermarketům nebo do vedlejších uliček.

Dalším místem, kde se dají čekat časové prodlevy, bude podle policistů kruhový objezd v Rájci-Jestřebí. „Tam budou mít problémy se vytočit hlavně kamióny, takže řidiči musí počítat se zdržením i zde,“ potvrdila Šebková s tím, že největší nápor na dopravu bude tradičně v pondělí ráno ve směru do Brna a v pátek odpoledne v opačném směru.

Dopravní policisté důrazně apelují na řidiče, aby jeli po objízdné trase opatrně, protože při případné nehodě další objízdná alternativa prakticky neexistuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám