Hlavní obsah

Dozvuk metanolové aféry: Obchodníci s lihovinami se bez koncese neobejdou

– Praha

Prodejci kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin budou muset mít koncesi. Novelu živnostenského zákona, který oprávnění zavádí, dnes hladce schválil Senát. Předlohu, jež reaguje na loňskou metanolovou aféru a má pomoci potírat nelegální alkohol, musí ještě podepsat prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

K získání koncese na prodej lihovin bude stačit, když o ni prodejce požádá. Ilustrační foto

Článek

Novela zařazuje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti, jako je tomu u jejich výroby.

"Cílem úpravy je získat přehled o prodejcích lihu a lihovin a zefektivnit tak kontrolu nad prodejem této rizikové komodity," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, podle kterého se zprůhlední trh s lihovinami.

Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá. Koncese nebude ani finančně omezena. Obchodníci i hostinští budou mít šest měsíců na to, aby o koncesi požádali. Zákon má vstoupit v účinnost 15 dní od svého vyhlášení.

Větší kontrola i restrikce

Stát chce mít přehled o tom, ve kterých obchodech se tvrdý alkohol prodává. V tuzemsku je podle informací ministerstva průmyslu a obchodu celkem 185 000 míst, kde je možné prodávat rozlévaný alkohol. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 miliónu.

Norma míří také proti nekalým praktikám v podnikání. Jednatelé nebo členové představenstva, kterým byla kvůli nim odejmuta živnost, nebudou moci pokračovat v podnikání ve stejném oboru založením nové firmy. Nyní takové omezení platí jen pro fyzické a právnické osoby, nikoliv pro členy statutárních orgánů firem, jako jsou společnosti s ručením omezeným. Pokud by o živnost přišel člen statutárního orgánu, vztáhne se zákaz i na firmu, v jejímž čele stojí.

Už ve čtvrtek schválil Senát nový zákon o povinném značení lihu. Například se sníží objem nejvyššího povoleného balení alkoholu, výrobci lihovin a distributoři budou muset skládat kauce. Norma má zvýšit ochranu spotřebitelů a snížit také daňové úniky.

Metanolová aféra vypukla v Česku loni v září, stát dokonce zavedl částečnou prohibici. Na otravu metylalkoholem zemřely čtyři desítky lidí, poškozených je přes 130. V letošním roce padlo metanolu za oběť devět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám