Hlavní obsah

Černý pátek 13. Zaměstnanci způsobí téměř třikrát víc škod

V pátek 13. se rozbije dvakrát víc čelních skel automobilů, lidé svým zaměstnavatelům způsobí téměř třikrát víc škod, ale s menšími následky, a zloději ukradnou jen polovinu obvyklého počtu aut. Vyplývá to ze statistiky pojišťovny Generali. Naopak podle dat České pojišťovny bývá pátek 13. normálním dnem. Kooperativa má zase v tyto dny o desetinu méně majetkových škod než v jiné pátky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"U pojištění vozidel jsou obecně pátky rizikovější, protože vyráží spousta 'víkendových' řidičů, ale v pátek 13. vždy registrujeme o desetinu škod méně. Je to jen dohad, ale pravděpodobně toto datum na lidi působí a jsou opatrnější, případně mnoho zmíněných víkendových řidičů raději jede až druhý den," míní mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

"Dlouhodobé statistiky pojistných událostí klientů ČP ukazují, že obavy jsou zbytečné a že se pátky 13. zásadně neliší od běžných pátků. Z tohoto trendu vybočil jen pátek 13. května 2011, kdy se kouzlo tohoto dne významněji projevilo. Naštěstí však šlo pouze o anomálii, kterou loňský rok, v němž nás pátky 13. strašily hned třikrát, nijak nepotvrdil," uvedl mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Dvakrát víc rozbitých skel

"Letos prožijeme dva pátky s číslem 13 v datu. Jeden na konci tohoto týdne, druhý v prosinci. Statistika Generali eviduje čísla jak za všechny pátky 13. za poslední tři roky, tak za ty ostatní, 'obyčejné', řekl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Pech pátku s třináctkou potvrzují podle něj například evidované případy rozbitých čelních skel automobilů. Zatímco průměrný počet těchto událostí běžného pátku je pětadvacet, v pátek třináctého vletí něco do čelního skla dvakrát častěji. V průměru jde o padesát případů.

Podobné jsou statistiky pro zaviněné střety vozidel. V běžný pátek nahlásí řidiči likvidátorům Generali průměrně 27 srážek, v pátek třináctého je počet střetů 34. Na smutnou statistiku srážky vozidla s člověkem nemá pátek třináctého vliv.

Jiná je situace u krádeží a vloupání. Zloději aut nejspíš pověrčiví jsou. V pátek třináctého řešili likvidátoři Generali polovinu případů odcizení vozidla proti běžnému pátku. Zato zloději vykrádající auta, či lupiči řádící v domech a bytech na pověry nedají. Statistiky Generali vykazují zhruba stejné počty takových událostí v běžné i "nešťastné" pátky.

Všichni už myslí na víkend

Zajímavá jsou čísla u statistik škod, které způsobí zaměstnanci svým zaměstnavatelům. Na obyčejné pátky připadá 17 případů, zato na "smolný" pátek 42. Je to sice více, ale zase jsou průšvihy menší. Průměrná výše takové škody totiž v obvyklý pátek přesahuje 15 000 korun, zatímco v pátek 13. je to jen 5500 Kč.

Mluvčí Jiří Cívka na pověry nedá, podle něj mají páteční škody jinou příčinu. "Vyšší počet pojistných událostí, například škody odpovědnosti zaměstnanců vůči zaměstnavatelům nebo střety vozidel, má pravděpodobně na svědomí samotný fakt, že je pátek. Všichni už myslí na víkend, nesoustředí se a dělají chyby. Ať v práci nebo za volantem," upozornil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám